Policija uhićuje fašiste po Rijeci, uporno pokušavaju razviti talijansku zastavu

Foto: Twitter

POLICIJA je uhitila još dvojicu fašista u Rijeci koji su pokušali razviti talijansku zastavu na stotu godišnjicu okupacije tog grada. 

Nakon noćašnje akcije grupe talijanskih fašista koji su razvili veliku povijesnu zastavu Kraljevine Italije pred Guvernerovom palačom, još su dvije skupine pokušale tijekom dana razviti talijansku zastavu na istom mjestu.

Jutros uhićeno još četvero fašista koji su pokušali razviti talijansku zastavu, ali ih je spriječila policija

Posljednju dvojicu koji su to pokušali policija je uhitila u 13:50. Policajci su pronašli još dvojicu državljana Italije, u dobi od 55 i 19 godina. Kod njih je također pronađena povijesna zastava Kraljevine Italije te ih je policija spriječila u namjeri njenog isticanja.

Obojica su privedena u službene prostorije policije te je nad njima u tijeku kriminalističko istraživanje, priopćila je primorsko-goranska policija. 

Dvojicu su uhitili i jutros. 

"Policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri", izvijestila je policija. Kako su nam rekli iz policije, oni su već prekršajno procesuirani.

Sve počelo noćas akcijom talijanske fašističke skupine

Sve je započelo noćas kada je više osoba objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke. Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Za tom skupinom policija, kako su nam potvrdili iz PU primorsko-goranske u ranim popodnevnim satima, još uvijek traga.  

Sve je objavljeno i na blogu. U objavi se slavi talijanski okupator Gabriele D'Annunzio koji je prije sto godina s paravojnim postrojbama ušao u Rijeku, a kojeg danas slave fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom.

"Talijanska fašistička skupina koja sebe naziva "Vodoinstalateri" ("Gli Idraulici") danas je objesila zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču koja je danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke, u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke, tada slobodnog teritorija, koju je predvodio fašistički pjesnik Gabriele D'Annunzio", napisali su u objavi. 

D'Annunzijeva okupacija Rijeke

D’Annunzio je svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak talijanske okupacije koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

U dosluhu s riječkim iredentistima, D'Annunzio je s paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Tom prilikom u Rijeci se danas otvara izložba pod nazivom 'D’Annunzijeva mučenica' kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

Inače, u Trstu se upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke podiže spomenik okupatoru Gabrieleu D’Annunziju. Zbog toga je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ranim popodnevnim satima Italiji uputilo prosvjednu notu u kojoj najoštrije osuđuje odluku grada Trsta, a reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je podizanje spomenika na Twitteru nazvala neprihvatljivim veličanjem iredentizma i okupacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.