Policijska akcija "Nesklad": Zbog farbanja tunela uhićeno pet osoba iz HAC-a i Skladgradnje

JUTROS je policija uhitila četiri osobe iz Hrvatskih autocesta te jednog od vlasnika tvrtke Skladgradnja iz Splita. Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima su smijenjeni predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, smijenjeni član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević, direktor građenja Goran Legac, glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija i jedan od braće Žužul, vlasnika tvrtke Skladgradnja, Slavko Žužul.

Prskalo, Legac i Kandžija još su tijekom ranog poslijepodneva privedeni u sjedište kriminalističke policije u Heinzlovoj ulici u Zagrebu, a oko 19:30 sati u krim policiju dovedeni su i Lovrinčević i Žužul, koji su uhićeni u Splitu. Ispitivanje uhićenih se večeras nastavlja, a tijekom jutra će petorka biti privedena istražnom sucu koji mora donijeti odluku o pokretanju istrage. Istražni sudac će također odlučiti hoće li ih pustiti da se brane sa slobode ili će im odrediti jednomjesečno zadržavanje u pritvoru.

> Indexova tema: Afere u HAC-u

Petorka je uhićena pod sumnjom da su državni proračun poslom bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok oštetili za najmanje 25 milijuna kuna. Tijekom dana bi trebali biti izvedeni pred istražne suce u Zagrebu i Splitu. Policijski istražitelji, koji djeluju po nalogu Državnog odvjetništva, cijelo jutro su bili u zagrebačkom sjedištu HAC-a u Širolinoj ulici. Istovremeno se vrši pretres stanova svih uhićenih osoba.

"U jutarnjim satima djelatnici policijskog Nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i policijskih uprava PU zagrebačke i PU splitsko-dalmatinske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, započeli su sa provođenjem kriminalističkih obrada u sklopu operativne akcije "Nesklad". Privedeno je ukupno pet osoba, hrvatskih državljana sa šireg područja Zagreba i Splita. Kriminalistička obrada se provodi u vezi određenih poslovnih događaja te sumnji na nepravilnosti u poslovanju javnog poduzeća Hrvatske autoceste d.o.o. Po završetku kriminalističkih obrada javnost ćemo pravovremeno izvijestiti o njihovim rezultatima", navodi se u izvješću MUP-a.

Uprava koja je sve uvjeravala kako "u HAC-u nema afera"

Podsjetimo, Index je prije mjesec dana objavio kako HAC, ne samo da je angažirao skuplje izvođače radova i namjestio natječaj tako da na njemu može pobijediti samo Skladgradnja, već je i farbanje tunela platio dva puta. Lovrinčević je u razgovoru za Index to pokušao demantirati i objasniti kako HAC nije dvaput platio farbanje, nego mi ne razumijemo građevinu. Samo koji dan ranije, isti taj Lovrinčević je novinare na press konferenciji uvjeravao kako u HAC-u nema afera, već se sve radi po zakonu.

Vlada je na sjednici 21. studenog smijenila šefa Uprave HAC-a Juricu Prskala te članove Uprave Marija Lovrinčevića i Ivicu Mlinarevića, dok je novim predsjednikom Uprave HAC-a imenovan Stjepko Boban. Od "stare postave" na svojoj je poziciji ostao jedino član Uprave zadužen za financije, Josip Sapunar. Ministar prometa Božidar Kalmeta je tom prilikom naveo kako Uprava HAC-a, prozivana zbog desetaka afera, nije  smijenjena zbog istraga koje se provode već zbog "loše klime i nepovjerenja".

Indexovi tekstovi urodili plodom

Podsjećamo, u Hrvatskim autocestama proteklih su mjeseci otkrivene brojne afere, a u njihovom je razotkrivanju prednjačio upravo Index. Konkretne akcije protiv korupcije u HAC-u pokrenute su tek nakon tekstova objavljivanih na našem portalu, a posebno nakon Indexove akcije "Pomozimo Božidaru Kalmeti da smijeni Upravu HAC-a" tijekom koje je Index kroz dva dana objavio čak 20 dokumentiranih dokaza o korupciji u toj državnoj firmi.

Današnja uhićenja u HAC-u tek su prva u nizu. Zbog korupcije u toj firmi već je otišao državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu Zdravko Livaković, koji je vršio funkciju predsjednika Nadzornog odbora HAC-a, ali i Hrvatskih cesta. Livaković je ostavku objasnio privatnim razlozima, ali dobro upućeni izvori tvrde kako je Kalmeta bio prisiljen žrtvovati svog dugogodišnjeg suradnika.

Državno odvjetništvo, paralelno s kaznenom prijavom za farbanje tunela, radio je na još dva slučaja: mutnom zapošljavanju u HAC-u i skupim automobilima koje su za članove Uprave i Livakovića kupovali kooperanti. Uskoro se i u tim slučajevima očekuju uhićenja pa bi mogao "pasti" i preostali smijenjeni član Uprave HAC-a Ivica Mlinarević, kao i još nekoliko visokorangiranih osoba iz Hrvatskih autocesta.

Mijat Stanić: Ovo je tek početak, bit će još uhićenja

"Mislim da je jako dobro da su se stvari napokon počele rješavati. Ova će uhićenja vratiti povjerenje u policiju, Uskok i DORH koje je bilo dosta poljuljano jer je postojala fama da su najviše stradavali oni koji su prijavljivali kriminal u državnim firmama", kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

"Radnici koji bi se dosad usudili prokazati kriminal dobivali bi otkaze, prijetilo im se, na njih se vršio pritisak... Bilo je čak i fizičkog nasilja", tvrdi Stanić koji se istaknuo kao najveći borac protiv korupcije u Hrvatskim autocestama. Stanić vjeruje kako je Jadranka Kosor ovim pokazala da se doista želi obračunati s organiziranim kriminalom i nada se da dežurni organi neće stati samo na današnjoj akciji.

"Imam informaciju da se radi još na nekim slučajevima i trebalo bi uskoro biti još uhićenja. Također očekujemo da se sva sredstva za koja su Hrvatske autoceste oštećene vrate firmi, jer bez namirenja štete nema ni prave pravde. Nadamo se da će se pretresti poslovanje i svih ostalih državnih firmi, posebno onih sa kojima je surađivala Skladgradnja, jer teško je povjerovati da su s drugim tvrtkama poslovali išta poštenije", govori Stanić.

"Udruga i poštovatelja branitelja kriminala"

Stanić posebno ističe kako najnovija zbivanja u HAC-u pokazuju pravu funkciju Udruge poštovatelja i branitelja Domovinskog rata HAC-a čiji su ga pripadnici, kako kaže, počeli prozivati i optuživati za lopovluk čim je progovorio o kriminalu u HAC-u. "Predsjedništvo te Udruge čine visokopozicionirani zaposlenici HAC-a, čija je zadaća bila diskreditiranje svih nas koji smo nešto progovorili o korupciji", kaže Stanić, koji je imenovao sve istaknute članove Udruge.

"U predsjedništvu Udruge su, uz predsjednika Iliju Boškovića, direktor sektora za održavanje Stjepan Klarić koji je u HAC došao iz vojne mirovine, bivši saborski zastupnici HDZ-a Marijan Bekavac i Josip Odak, zatim Pero Hrgović, Ivo Vuković, Stanko Batur, Ranko Radošević i Ivica Balent. Svi su oni za svoje akcije debelo nagrađeni dobrim radnim mjestima i odlično plaćeni sredstvima HAC-a. Mislim da bi se Udruga trebala preimenovati u Udrugu poštovatelja i branitelja kriminala", zaključuje Stanić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.