Politička drama u Njemačkoj, najveća stranka ostaje bez predsjednice

Foto: EPA

NJEMAČKA se nalazi u političkoj krizi u kakvoj nije bila godinama nakon što je predsjednica CDU-a, aktualna ministrica obrane i potencijalna kancelarska kandidatkinja Annegret Kramp-Karrenbauer (u javnosti poznata kao AKK) najavila ostavku na mjesto stranačke šefice rekavši i da se ne namjerava natjecati za kancelarku. Kramp-Karrenbauer jutros je to objavila na sjednici predsjedništva CDU-a, koje je ostalo u šoku, a vijest je ubrzo iscurila u njemačke medije.

CDU inače nije stranka koja rado mijenja svoje lidere - Konrad Adenauer je bio predsjednik stranke 20 godina, Helmut Kohl čak 25 godina, a Angela Merkel 18 godina - tako da je najavljeni odlazak AKK nakon što je vođenje stranke preuzela početkom prosinca 2018. veliki politički potres ne samo za vladajući CDU nego i za cijelu njemačku političku scenu.

CDU iz Thüringena ignorirao stavove predsjednice stranke

Drama je tim veća jer je povod za ostavku AKK situacija u pokrajini Thüringen, u kojoj je premijer izabran glasovima ekstremno desnog AfD-a, što se u postratnoj Njemačkoj nikad nije dogodilo. U tom izboru je u pokrajinskom parlamentu sudjelovao i lokalni CDU, i to usprkos jasnom stavu predsjednice stranke da nikakve, pa ni indirektne suradnje s AfD-om ne smije biti.

>> Njemačka u šoku: Pokrajinski premijer izabran glasovima ekstremne desnice

Situacija u Thüringenu je pokazala da AKK nema kontrolu nad CDU-om, što je ozbiljno narušilo njen autoritet u stranci, koji se svakim danom sve više topio usred jedne od najvećih političkih kriza suvremene Njemačke.

Udarac Angele Merkel

AKK sigurno nije pomogla ni kancelarka Angela Merkel, koja je činjenicu da su CDU i AfD zajedno izabrali liberala Thomasa Kemmericha za premijera Thüringena nazvala neoprostivom, što je bio i napad na lidericu CDU-a kojoj je poslušnost otkazao šef CDU-u za Thüringen Mike Mohring. AKK je tako proteklih dana bio pod pritiskom sa svih strana, što je uključivalo i ulične prosvjede protiv novog premijera Thüringena, te se od nje očekivalo da situaciju nekako razriješi, što ona očito nije bila u stanju.

Die Zeit piše da se AKK na mjestu liderice CDU-a pokazala kao političarka koja je “konzekventno bez plana” te da je odlazeća predsjednica CDU-a “propala zbog same sebe”, proizvodeći nepotrebne skandale i stalno pokazujući da vlastitu stranku ne može dovesti na zajedničku liniju. Bila je “slaba predsjednica”, konstatira Die Zeit, a u sličnom tonu o AKK pišu i ostali vodeći njemački mediji.

Nejasan odnos demokršćana prema ekstremnoj desnici

Može se pročitati i da je AKK o svojoj odluci da odstupa s čela stranke te da se ne namjerava kandidirati za kancelarku obavijestila sinoć tek najbliže suradnike i nekoliko potpredsjednika stranke i da je to bila ishitrena odluka za koju ni predsjedništvo stranke nije znalo sve dok se jutros nije sastalo u Berlinu da raspravlja o rješenju situacije u Thüringenu. 

AKK je stranačkim kolegama rekla da unutar CDU-a vlada “nejasan odnos prema AfD-u i stranci Ljevica (Die Linke) te da je ona “protiv bilo kakve suradnje s te obje stranke”. Također je izjavila da predsjednica ili predsjednik stranke i kancelarski kandidat trebaju biti ista osoba te da želi ostati na čelu CDU-a do ljeta kako bi organizirala proces izbora novog vodstva i kancelarskog kandidata. Merkel je, pak, rekla da želi da AKK ostane ministrica obrane u njenoj vladi, s čime se predsjedništvo stranke složilo. No nema izvještaja o tome da je itko AKK htio odgovoriti od njene namjere da ode s čela CDU-a.

Analitičari ističu da je zapadni dio CDU-a protiv svake suradnje s AfD-om, koji uopće ne smatraju strankom demokratskog spektra, dok su demokršćani na istoku otvoreniji za moguće koaliranje s ekstremnom desnicom. AKK nije uspjela svojim autoritetom odrediti pravac stranke u vezi ove teme koja je trenutno možda i najvažnija u njemačkoj politici pa je njena ostavka zapravo priznanje poraza.

Tko su mogući nasljednici AKK?

Kao mogući nasljednici spominju se popularni premijer pokrajine Nordrhein-Westfalen Armin Laschet, ambiciozni aktualni ministar zdravstva Jens Spahn i bivši lider frakcije CDU-a u Bundestagu Friedrich Merz, kojega je AKK u prosincu 2018. na knap pobijedila u utrci za mjesto čelnice CDU-a. Merz se povukao sa svih funkcija u CDU-u kada je Merkel preuzela kontrolu nad strankom te se smatra da on aktualnoj kancelarki ne bi dozvolio da u miru odradi svoj četvrti kancelarski mandat do kraja.

Laschet je od trojice potencijalnih nasljednika AKK najbliži Merkel, dok je Spahn njen dugogodišnji unutarstranački kritičar zbog politike u izbjegličkoj krizi, ali se nema namjeru osvećivati i dalje aktualnoj kancelarki poput Merza.

AfD likuje

CDU je sada obezglavljen usred krize u Thüringenu, čime se drama dodatno produbljuje. AfD, naravno, likuje jer ni oni nisu očekivali da će svojim vještim parlamentarnim manevrom, koji je liberala Kemmericha doveo na poziciju pokrajinskog premijera, srušiti predsjednicu najsnažnije njemačke stranke.

Der Spiegel konstatira da je nemoguće voditi CDU dok je Merkel i dalje kancelarka te da nasljednik AKK treba inzistirati na tome da se raspišu prijevremeni izbori. Sve ukazuje na to da je neuspjeh AKK i neuspjeh Angele Merkel, koja je ovu provincijsku političarku iz male pokrajine Saarland dovela za svoju glavnu tajnicu u stranci, a onda i podržala kada se kandidirala za predsjednicu CDU-a te ju je i uvela u kabinet kao ministricu obrane.

Kritike njemačkih medija

Der Spiegel podsjeća da je AKK imala nekoliko gafova otkako je preuzela vodstvo CDU-a, ali da je značajnije što u tim situacijama nije nikad dobila javnu podršku nikoga iz stranke, uključujući i samu Merkel, te da neuspjeh AKK “ima mnogo roditelja”. 

“AKK je trebala nastaviti liberalni kurs Merkel, ali utjeloviti i nešto drugačije, konzervativno”, piše u komentaru Die Tageszeitung, koji smatra da je kancelarkina izjava sa službenog puta u Južnoafričkoj Republici o tome da je neoprostiv izbor pokrajinskog premijera pomoću glasova AfD-a zabio posljednji čavao u lijes autoriteta AKK.

Neočekivana najava AKK da napušta čelno mjesto CDU-a zasad ništa nije riješila.

AKK je samo produbila krizu njemačke politike

Stranka i dalje ostaje razjedinjena i bez jasne linije kada je riječ o odnosu prema AfD-u, a situacija u Thüringenu je u svojevrsnom zrakopraznom prostoru jer se ostale stranke mimo AfD-a ne uspijevaju dogovoriti o premijeru, ali ni o raspisivanju novih izbora u ovoj pokrajini, što mnogi priželjkuju.

Također, može se očekivati da će previranja u CDU-u naštetiti ovoj stranci čiji glasači cijene red i mir, a preziru unutarstranačke svađe. AKK se svojom najavom odlaska zapravo opet pokazala kao loša liderica koja još jednom ništa nije uspjela riješiti.

Što sada slijedi, nitko u Njemačkoj ne zna, a najmoćnija država Europske unije odjednom izgleda kao “bolesnik usred Europe” s kancelarkom koja odrađuje posljednje dane na čelu vlade i vladajućom koalicijom koju čine dvije posvađane stranke (druga je SPD), svaka u svojoj specifičnoj krizi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.