Poljoprivredna tvrtka iz UAE-a navodno kupuje veliko zemljište u Egiptu

Ilustracija: Shutterstock

Poljoprivredna tvrtka Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pregovara o kupnji poljoprivrednog zemljišta u Egiptu, rekla su dva dobro upućena izvora.

Ulaganje bi Egiptu moglo osigurati stotine milijuna dolara, prijeko potrebnih za melioraciju pustinje i za uzgoj ključnih kultura, poput pšenice i kukuruza, i smanjiti ovisnost o uvozu, iako trenutno nije poznato koliko je Kairo blizu dogovoru s Al Dahrom, napominju izvori.

Kompanija iz UAE-a u polovičnom je vlasništvu Abu-Dhabijevog stabilizacijskog fonda ADQ i pregovara preko egipatske podružnice s egipatskom vojnom organizacijom za nacionalne projekte usluga (NSPO) o kupnji zemljišta u Toshki u južnom Egiptu, kažu izvori.

Razmatraju i druga područja, dodali su.

Poljoprivredna površina koju će navodno Al Dahra kupiti

Al Dahra bi po navodima jednog izvora mogla u više faza kupiti 500.000 fedana (210.000 hektara) zemljišta sporazumom o kupnji ili o dugoročnom najmu. Drugi izvor navodi da bi mogli kupiti otprilike polovinu te površine.

Egipat spada među vodeće uvoznike osnovnih poljoprivrednih proizvoda, a pokušava smanjiti troškove uvoza zbog manjka deviza koji ga je već prisilio na odgodu plaćanja uvezene pšenice.

Uvoz pšenice koristi se za proizvodnju izdašno subvencioniranog kruha, koji igra važnu ulogu u egipatskoj politici.

Egipat obrađuje tek oko četiri posto ukupne kopnene površine

Egipat je uspio meliorirati dio površine pod pustinjom kako bi prehranio sve veće stanovništvo, ali još uvijek obrađuje tek oko četiri posto ukupne kopnene površine, prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Al Dahra u izjavi za Reuters navodi da blisko surađuje s dionicima u potrazi za prilikama za održivo širenje poslovanja. "Budu li sklopljeni novi sporazumi ili partnerstva u Egiptu, Al Dahra će o njima obavijestiti javnost u primjerenom trenutku", stoji u izjavi tvrtke.

Reuters nije uspio dobiti komentar od egipatskog NSPO-a.

Megaprojekt u Toshki

Aktivisti su često kritizirali naftom bogate arapske zemlje u Perzijskom zaljevu zbog kupnje poljoprivrednog zemljišta u siromašnijim zemljama, prigovarajući im da žele osigurati opskrbu hranom otimajući im poljoprivredno zemljište.

U Toshki su od 1990-ih investitori iz Saudijske Arabije i UAE-a, uključujući Al Dahru, kupili udjele u poljoprivrednom megaprojektu koji je bivši predsjednik Hosni Mubarak pokušao razviti pumpanjem vode iz rezervoara Asuanske brane na meliorirano poljoprivredno zemljište u pustinji.

Al Dahra je kupila oko 42.000 hektara, ali je megaprojekt zapeo, unatoč ogromnim državnim ulaganjima. Godine 2019. vlada je Al Dahri oduzela dio zemlje budući da kompanija nije poštovala rokove uzgoja u Toshki, po egipatskom listu Al Mal.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obrađuje danas samo 17 tisuća hektara u Toshki, Istočnom Owajnatu i Salheiju i prodaje 80 posto proizvodnje na egipatskom tržištu, napominju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.