Poljska vlada osniva ured da bi plaćala nevladine udruge, oporba tvrdi da ih žele kontrolirati

Foto: Hina, 123rf

KONZERVATIVNI poljski predsjednik Andrzej Duda objavio je u petak navečer da je potpisao zakon o osnivanju službenog tijela za dodjelu financijskih sredstava nevladinim organizacijama, što je oporba ocijenila pokušajem kontrole tih organizacija.

Državni institut za slobodu - Središte za razvoj civilnog društva koji će biti pripojen uredu predsjednika vlade, bit će u nadležnosti drugog novog tijela, Odbora za općekorisne poslove u koje ulaze visoki dužnosnici nekolikih ministarstava.

Ravnatelja instituta imenovat će predsjednik Odbora, član vlade.

Potpredsjednik poljske vlade i ministar kulture Piotr Glinski misli da novi zakon "odgovara potrebama nevladinih organizacija, osobito onih manjih i lokalnih koje dosad nisu imale primjerenu potporu, pa i od države".

Oporba je uzalud tražila povlačenje nacrta zakona kojim se, tvrdi, uvodi "nadzor vlade nad nevladinim organizacijama" i otvaraju vrata "ideološki motiviranim odlukama".

Suzdržanost su izrazile i brojne nevladine organizacije, poljski aktivist za ljudska prava Adam Bodnar i Helsinška zaklada za ljudska prava.

Parlament u kojemu većinu ima konzervativna stranka Pravo i Pravda (PiS) glasovao je za taj zakon sredinom rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.