Pompeo dolazi u Bruxelles potvrditi američku potporu NATO-u

Foto: EPA

MIKE Pompeo otputovat će ovaj tjedan u Bruxelles i sastati se sa šefom NATO-a, što će vjerojatno biti njegovo posljednje putovanje u svojstvu američkog državnog tajnika.

Pompeo će tijekom dvodnevnog posjeta, u srijedu i četvrtak, potvrditi "nepokolebljivu potporu SAD-a NATO-u", kao i partnerstvo između Sjedinjenih Država i Belgije, priopćio je u ponedjeljak State Department.

Sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i belgijskim ministrom vanjskih poslova.

"Tajnik Pompeo istaknut će trajnu važnost transatlantskog partnerstva, zagovarati trajni uspjeh NATO-a u zaštiti transatlantske zajednice i prilagođavanju novim sigurnosnim izazovima te potvrditi snagu bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Država i Belgije", navodi se u priopćenju.

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji je više puta kritizirao europske članice što nisu potrošile dovoljno sredstava za potporu obrambenom savezu.

Trump je također izazvao uzbunu izrazivši sumnju u pružanje pomoći Sjedinjenih Država NATO saveznicima u nuždi te jednostranom najavom povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden bit će inauguriran 20. siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.