Popravljeni dalekovodi na karlovačkom području, do kvarova došlo zbog snijega

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI su otklonjeni svi kvarovi na dalekovodima koji su nastali prekjučer zbog obilnog i teškog snijega, a velika većina od 6000 potrošača koji su bili bez struje sada je imaju, doznaje se iz Elektre Karlovac. No, do potpune normalizacije treba otkloniti još 30-ak kvarova na niskonaponskim mrežama.

Direktor Elektre Karlovac Zvonko Spudić rekao je Hini da je u ponedjeljak zbog mnogobrojnog prevaljivanja drveća preko električnih vodova 30-ak od ukupno 200 dalekovoda bilo u kvaru te je bez struje bilo oko šest tisuća potrošača, uglavnom na ruralnim prostorima Duge Rese, Vojnića, Slunja, Generalskog Stola, Josipdola, Ozlja i oko Jastrebarskog.

“Oko sedam posto svih potrošača ostalo je bez struje zbog snijega kojeg je ponegdje palo i po pola metra. Na otklanjanju kvarova radilo se od jutra do 23 sata, samo na terenu je radilo 117 radnika u 35 grupa, a svi su oni u najviše slučajeva morali po neraščišćenom terenu pješačiti do mjesta kvara”, rekao je Spudić koji je i sam s jednom grupom izašao na teren da vidi razmjere problema.

Najmanje problema u gradovima

Uvjerio se, kaže, da je koridor ispod dalekovoda koji oni održavaju bio čist, nije bilo drveća, ali visoko je drveće sa strane pucalo od težine vlažnog snijega i prevaljivalo se preko vodova, dolazilo bi do pucanja i vodova i stupova i naravno do prekida napajanja.

U samim gradovima problema je bilo najmanje, jer su u Karlovcu na primjer dalekovodi podzemni. U Dugoj Resi je u ponedjeljak oko podneva došlo do prekida struje u centru, pa i u bolnici, ali su se ti kvarovi otklanjali prioritetno i prekid nije potrajao dugo.

Osim što se danas još otklanjaju kvarovi na tridesetak mjesta na niskonaponskoj mreži nastavlja se terenski rad na mnogim dalekovodima, jer je jutros dogovoreno da se zbog mogućeg ponavljanja problema s nevremenom pojačaju aktivnosti, da se tehnički poboljšaju sve kritične dionice, da se promijene konzole, izolatori i stupovi svugdje gdje je to potrebno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.