Porasle cijene nafte. Saudijski princ: Oni koji očekuju pad cijena mogli bi jauknuti

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte porasle su u utorak na 77 dolara, potaknute optimističnim procjenama da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o podizanju plafona duga i saudijskim signalom o mogućem dodatnom smanjenju opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za jedan dolar nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta i iznosila je 76,99 dolara. 

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 72,68 dolara. Na tržištima napeto prate pregovore Bijele kuće i predstavnika republikanaca iz Zastupničkog doma Kongresa o podizanju limita državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 bilijuna dolara.

"Ponovo će jauknuti"

Pregovarači bi se danas trebali ponovo sastati, a imaju samo devet dana da otklone probleme sa servisiranjem financijskih obaveza. Pozornost tržišta privukla je i izjava saudijskog ministra za energetiku da bi se trgovci koji špekuliraju s padom cijena mogli ponovo naći u problemima.

Ponovo će jauknuti, kao što su jauknuli u travnju (kada su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici odlučili dodatno smanjiti opskrbu)", poručio je princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud u utorak s Katarskog ekonomskog foruma.

Ako cijene naglo porastu zbog neočekivanog smanjenja opskrbe, trgovci koji špekuliraju njihovim padom zaključuju pozicije s gubitkom, tumači Reuters. "(Današnji) rast cijena rezultat je kombinacije oprezne nade da bi zbrka s plafonom zaduživanja mogla biti raščišćena i izjava saudijskog ministra energetike", zaključuje Tamas Varga iz brokerske tvrtke PVM.  

OPEC će 4. lipnja razgovarati o proizvodnoj politici

"Tržište će sada zaključiti da su veće šanse za dodatno smanjenje proizvodnje na idućem sastanku OPEC+, bilo ono opravdano ili ne", dodaje Varga. Nekoliko članica skupine odlučilo je od svibnja do kraja godine dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 1,16 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežili cijene. 

OPEC+ ponovo će razgovarati o proizvodnoj politici 4. lipnja. U odvojenom izvješću naftni OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 47 centi, na 75,24 dolara.