Poremećena Belgijka zaklala svoje petero djece, sada je eutanazirana

Foto: EPA

Belgijka koja je ubila svoje petero djece eutanazirana je u utorak na vlastiti zahtjev, točno na 16. godišnjicu strašnog zločina, javlja BBC.

Genevieve Lhermitte (56) nožem je ubila sina i četiri kćeri u dobi od tri do 14 godina u gradu Nivellesu 28. veljače 2007., dok im je otac bio odsutan.

Zatim si je pokušala oduzeti život, ali nije uspjela te je na kraju pozvala hitnu pomoć.

Lhermitte je 2008. osuđena na doživotni zatvor, a 2019. prebačena je u psihijatrijsku bolnicu.

U Belgiji zakon dopušta ljudima da se odluče na eutanaziju ako se smatra da pate od "nepodnošljive" psihičke ili fizičke bolesti koja se ne može izliječiti. Osoba mora biti svjesna svoje odluke i biti u stanju obrazložiti svoju želju na dosljedan način.

"To je specifična procedura koju je gospođa Lhermitte slijedila uz prikupljanje različitih liječničkih mišljenja", rekao je njezin odvjetnik.

Htjela je umrijeti

Psihologinja Emilie Maroit rekla je za kanal RTL-TVI da je Lhermitte vjerojatno odlučila umrijeti 28. veljače, kada je ubila svoju djecu.

Stravičan zločin i suđenje koje je uslijedilo potresli su Belgiju. Tijekom suđenja odvjetnici Genevieve Lhermitte su tvrdili da je ona mentalno poremećena i da je ne treba poslati u zatvor. No porota ju je proglasila krivom za ubojstvo s predumišljajem i osudila na doživotni zatvor.

Godine 2010. Lhermitte je podnijela građansku tužbu, u kojoj je tražila tri milijuna eura od bivšeg psihijatra tvrdeći da njegova "neaktivnost" nije uspjela spriječiti ubojstva, ali je na kraju odustala od pravne bitke nakon 10 godina.

Više eutanazija 2022. u odnosu na godinu ranije

U 2022. godini 2966 ljudi umrlo je eutanazijom u Belgiji, što je povećanje od 10% u usporedbi s 2021. godinom. Rak je i dalje najčešći razlog, ali dužnosnici su rekli da je u gotovo tri od četiri zahtjeva pacijent pokazao "nekoliko vrsta patnje, fizičke i psihičke".

Belgija od 2014. dopušta da se djeci pomaže u smrti kao i odraslima ako su neizlječivo bolesna i imaju velike bolove, ali samo uz pristanak roditelja.