Porezna uprava blokirala lokalni portal jer ne pišu lijepo o HDZ-u

Foto, Screenshot: Pixsell/Igor Kralj/SB Portal/123rf

DJELATNICI Porezne uprave devet mjeseci nisu mogli otvoriti na svojim radnim mjestima portal SB plus, portal kojemu je redakcija u Slavonskom Brodu.

Glavni urednik tog portala Jerko Zovak za Index kaže kako je blokada počela 29. rujna prošle godine, uoči predizborne kampanje i trajala devet mjeseci, sve do 21. lipnja ove godine.

Nakon upita - blokada prekinuta

"Kad sam ja poslao prvi upit, drugi dan mi je stigla obavijest da je blokada skinuta i da u Poreznoj mogu ponovo posjetiti stranicu portala SB plus, a to je bilo nakon devet mjeseci blokade", kazao je Zovak.

Odgovor koji je stigao iz Ureda za informiranje Ministarstva financija glasio je: "Poštovani, korištenje interneta od strane službenika Porezne uprave treba biti povezano isključivo u svrhu kvalitetnog rješavanja poslova iz opisa radnog mjesta (korištenje stranica s pozitivnim zakonskim propisima, stranice drugih državnih tijela i sl.). Korištenje interneta, a koje nije povezano s obavljanjem tekućih poslova uskraćuje dostupnost službenika Porezne uprave poreznim obveznicima te na taj način stvara neprimjerenu sliku o Poreznoj upravi. Porezna uprava, je na zahtjev Područnog ureda Slavonije i Baranje, blokirala pristup web portalu SBplus zbog korištenja portala koji nisu bili povezani u svrhu korištenja kvalitetnog rješavanja poslova. Također Vas obavještavamo da je s danom 21. lipnja 2017. godine pristup portalu SBplus, na zahtjev Područnog ureda Slavonije i Baranje, dopušten."

Ne pišu lijepo o HDZ-u

Zovak tvrdi kako zna što se dogodilo i zašto je portal blokiran. "Ja znam zbog čega su blokirali portal. Razlog je što ne pišemo lijepo o HDZ-u. Naime, ja s tom strankom 'opasnih djela' nisam u dobrim odnosima još od devedesete godine, ali do sada me još nikad nisu zabranili, ni kao medij ni kao čovjeka. Nisu mi nikad stavili flaster na usta. Ovo je prvi put da su na tako brutalan način isključili portal. Nisu oni to učinili zbog ostalih novinara nego zbog mene, zato što pišem na način na koji pišem. A i drugi novinari koji rade na portalu SB plus pišu objektivno pa onda HDZ u člancima ne prolazi baš najbolje", kazao je urednik portala Jerko Zovak.

Predizborna kampanja bez "oporbe"

Izbori su bili u svibnju, a predizborna kampanja je počela pola godine ranije. Zovak tvrdi kako je blokada bio način da se makne portal koji je 'oporba' u Slavonskom Brodu. "Portal postoji već osam godina i zna se da ne simpatizira vladajuću stranku i da ih neće podržati. Oni su mene još za vrijeme premijerke Jadranke Kosor otvoreno molili i pokušavali dobiti da pišem za HDZ, no rekao sam im da ne budu naivni i da im neću pisati PR članak. Tako je to počelo na lokalnoj razini" kazao je Zovak.

"HDZ-ov županijski tajnik Dubravko Galović je medijski mogul ovdje, ima radio, portal i lokalnu televiziju. Što se medija tiče, tu su najmoćniji, pokrivaju sve. Znalo se prije početka izborne kampanje da će portal SB plus i Zovak na njemu biti problem i onda su nas blagovremeno blokirali. Napravili su to naivno, blokirali su samo naš portal, a ne sve ostale pa je to onda bilo prozirno. U tome i jest frapantnost bezobrazluka, tako segregacijski pristupiti i reći nekom portalu - 'Vas ne želim'", dodao je Zovak.

Nesuvislo obrazloženje

Zovak tvrdi kako bi shvatio da su u isto vrijeme blokirani svi portali, no ako se radi samo o jednom, SB portalu, to onda vodi u tragikomediju. "Njihovo nesuvislo obrazloženje je toliko glupo da to dokazuje koliko preziru u stvari i javnost i ljude. Kao i onaj tko je odgovarao na naš dopis. Ne može se selektivno isključivati portale. Ja razumijem da jedna državna institucija može reći kako ne dozvoljava nikome korištenje interneta u privatne svrhe i pregledavanje javnih medija ali da to rade tako segregacijski, to ne mogu razumjeti. To nije ni kompliment. To je tragikomično", kazao je glavni urednik portala Jerko Zovak.

"Portal SB plus je njima jedina oporba i na taj način su se odlučili se riješiti oporbe. Vjerojatno su izmislili nekakav razlog tu lokalno, za blokadu, no oni koji su to odobrili, tu blokadu, i oni su naivni. Ne može biti argument da netko čita SB plus pa zbog toga treba zabraniti SB plus", dodao je.

Nakon 21. lipnja više nije bilo problema

Na adresu portala nikad nije stiglo obrazloženje tko je i zašto naložio blokadu portala. "Nakon upita smo dobili odgovor da smo odblokirani i do sada nije bilo više problema. Nitko nikad nije obrazložio niti nam napisao razlog zašto se blokada dogodila i zašto je trajala mjesecima. Očito je to netko moćan s lokalne razine i zbog toga ja pretpostavljam da je to napravio tajnik županijskog HDZ-a Dubravko Galović, da je on zatražio blokadu preko svojih ljudi, a onda su u Zagrebu shvatili da je ta blokada totalni kretenizam pa su poništili blokadu", zaključio je Zovak.

Index je Poreznoj upravi poslao upit o navedenoj blokadi, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.