Porezna uprava počela slati pozive za korištenje olakšica ili plaćanje obaveza

Foto: Arhiva

POREZNA uprava će ove godine primijeniti poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu.

Porezna uprava će do 30.06.2016.g. na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, poreznim obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom, dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza, priopćili su iz Porezne uprave.

Na dostavljeno rješenje porezni obveznici mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31.07.2016.g. Porezni obveznici koji su obuhvaćeni posebnim postupkom, povrat preplaćenog poreza na dohodak po godišnjem obračunu mogu očekivati u prvoj polovici 8.mjeseca.

Za najveći dio poreznih obveznika Porezna uprava ima podatke za izračun

"Preduvjet za provedbu posebnog postupka, je da Porezna uprava raspolaže svim podacima potrebnim za utvrđenje iznosa ukupnog godišnjeg dohotka te iznosa poreznih olakšica na temelju kojih porezni obveznik može ostvariti pravo na umanjenje godišnje obveze poreza na dohodak.

Za najveći dio poreznih obveznika Porezna uprava raspolaže svim potrebnim podacima za utvrđivanje godišnje obveze poreza na dohodak te će se u tim slučajevima posebni postupak provesti sveobuhvatno i pravovremeno.


Princip rada Porezne uprave je da kroz edukativno djelovanje poziva porezne obveznike na dobrovoljno ispunjenje obveza, ali i da upozorava porezne obveznike na mogućnost ostvarivanja određenih prava. Stoga je Porezna uprava, u primjeni posebnog postupka uputila pozive poreznim obveznicima za koje je prepoznala da mogu ostvariti određena prava, ali i onim koji moraju ispuniti određene porezne obveze", navode iz Porezne.

Ovih dana krenuli pozivi za korištenje olakšice 


Porezna uprava je ovih dana uputila pozive onim poreznim obveznicima za koje je, na temelju godišnjih obračuna prethodnih godina, utvrdila da koriste određene porezne olakšice po godišnjem obračunu.

"Cilj je ovih poziva da porezni obveznici koji i za 2015.godinu žele koristiti takvu poreznu olakšicu prijave samo navedenu činjenicu Poreznoj upravi do 29.02.2016.g. Pravovremenom prijavom takve činjenice, kojom Porezna uprava ne raspolaže u svojim evidencijama, omogućuje se provedba posebnog postupka u zakonskim rokovima, što za porezne obveznike znači i pravovremeni povrat razlike za povrat po godišnjem obračunu poreza na dohodak. Ovi pozivi za porezne obveznike upućeni su sa svrhom da se prepoznati porezni obveznici upoznaju s pravima koje mogu ostvariti", navode iz Porezne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.