Kuće na Baniji će obnavljati čovjek koji je osuđen zbog - namještanja natječaja

DIO KUĆA na potresom pogođenom području gradit će tvrtka Presoflex gradnja, odlučio je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Pobijedio s ponudom od 24.8 milijuna kuna

Vlasnik tvrtke je Ino Galić, sin poduzetnika Josipa Galića, bliskog HDZ-u koji je morao vratiti milijune dobivene iz EU fondova. Ino Galić je prošle godine nepravomoćno osuđen zbog namještanja natječaja.

Što se tiče poziva za nadmetanje, Ino Galić je pobijedio s ponudom od 24.8 milijuna kuna. Poziv za nadmetanje objavljen je krajem prošle godine, a podrazumijeva izvođenje radova izgradnje 30 tipskih zidanih kuća na područjima na kojima je RH proglasila katastrofu.

Gradit će se tako deset kuća površine 55 metara kvadratnih, deset kuća površine 70 metara kvadratnih i deset kuća površine 85 metara kvadratnih. Na natječaj je pristiglo osam ponuda, a najpovoljnija je bila ova tvrtke Ina Galića, koja je ponudila tri milijuna manje od procijenjene vrijednosti natječaja bez PDV-a.

Čovjek nepravomoćno osuđen zbog namještanja natječaja

Prošle godine u travnju, Index je pisao o direktoru privatne tvrtke Inu Galiću zbog namještanja natječaja za lokalne ceste. Uz njega osuđeni su i šef Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije Mijo Jozak te još dvije kolegice iz ŽUC-a.

>>HDZ-ovac tajno snimljen dok je namještao natječaj: "Sr*nje je, obećao je odustati"

Prema nepravomoćnoj presudi Županijskog suda u Slavonskom Brodu, oni su osuđeni na godinu dana zatvora, što je minimalna kazna za ovu vrstu zlouporabe. Kazna je odmah zamijenjena uvjetnom kaznom s rokom kušnje od tri godine.

Za vrijeme natječaja policija je prisluškivala telefon Mije Jozaka. Snimili su i razgovore koje je vodio s Marijom Botičkom, šefom tvrtke Cestar.

U jednom od razgovora Jozak govori Mariju Botičkom da će dobiti linije, ali da odustane od košnje. Botički na to pristaje, a zatim ponovno zove Jozaka i govori mu da ga nije najbolje razumio.

Jozak mu odgovara da su ponude otvorene jučer i da Cestar dobiva linije, a da Presoflexu ostavlja košnju objašnjavajući da je Presoflex dobio i prvu košnju. Kaže mu i da ima još jedan natječaj koji nije raspisan i govori mu da iskontaktira "Marina i da vidi sa Slavicom da to bude tako", a Mario Botički odgovara: "Dobro."

Slučaj je sada, zbog žalbi, završio na Visokom kaznenom sudu. Očito, Galić neće u zatvor, ali ako presuda postane pravomoćna, Presoflex gradnja neće se moći prijavljivati na javne natječaje budući da se tvrtke kojima su direktori pravomoćno osuđeni za koruptivna djela automatski isključuju iz postupaka javne nabave.

Galić stariji morao vratiti EU novac jer je na projektu radio njegov sin

Otac ovog poduzetnika, Josip Galić, vinar je iz Kutjeva blizak HDZ-u koji je nedavno Europskoj uniji morao vratiti 10 milijuna kuna.

>>Vinar iz Kutjeva blizak HDZ-u Europskoj uniji mora vratiti 10 milijuna kuna

Naime, Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) objavio je u svom izvješću detalje o malverzacijama europskim novcem u Hrvatskoj. 

Jedan od slučajeva bio je upravo povezan s obitelji Galić. Vinarija Galić, u vlasništvu poduzetnika Josipa Galića iz Kutjeva, morala je vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura.

Razlog? Jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.

Takvo što, u Europskoj uniji, očito, ne trpe.

Vinarija Galić je za izvođača radova angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet podizvođača, među kojima i tvrtku Galićeva sina, što u OLAF-u smatraju sukobom interesa, obrazlažući to time da je "zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz EU fondova zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze".

Donator HDZ-ove kampanje, brojni projekti koji se financiraju javnim novcem

Osnivač Presoflex gradnje je Josip Galić, koji je neko vrijeme dio i direktor, ali sve je preuzeo njegov sin Ino Galić. Osim toga, Josip Galić je osnivač i direktor još barem 15-ak lokalnih tvrtki koje se bave građevinom, turizmom, vinarstvom, a vlasnik je i lokalne radiopostaje.

Uz to, donator je HDZ-ovih kampanja (donirao je toj stranci 80.000 kuna 2017.), a i dugogodišnji poslovni suradnik te prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića, bivšega gradonačelnika Pleternice, gdje Galićeva tvrtka upravo radi na poslu u vrijednosti 135 milijuna kuna.

Naime, tvrtka Presoflex u 2019. dobila je komunalni projekt rekonstrukcije sustava odvodnje otpadnih voda Pleternica vrijedan gotovo 135 milijuna kuna.

Što se tiče firme Presoflex, ona je 2020. godinu, prema podacima iz poslovnog registra, završila s prihodima od 295.6 milijuna kuna. Dobit je iznosila 18.4 milijuna kuna. Tvrtka broji 182 zaposlene osobe.

Ova tvrtka učestalo radi upravo na projektima koji se financiraju javnim novcem. Samo što se tiče 2022. godine, navedimo projekt izgradnje građevina u okviru projekta Adica naručitelja Grada Vukovara procijenjene vrijednosti 32.050 milijuna kuna, onda projekt obnove Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi vrijednosti 643.414 kuna, kao i sanaciju požeške gimnazije u iznosu od 972.470 kuna.

U 2021. izdvajamo izgradnju Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora Brodski Stupnik (naručitelj Općina Brodski Stupnika) u vrijednosti 19.815.682.60 kn, rekonstrukciju i opremanje dvorca Janković Cabun (naručitelj Virovitičko-podravska županija) u iznosu od 41.418.751.62 kn, izgradnju Edukativnog centra Orahovica Škola u prirodi (Grad Orahovica) u iznosu od 52.671.629.70, itd.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.