Kujundžićev plan za spas zdravstva: Rastu cijene cigareta, alkohola i dopunskog?

Foto: Index

DA zdravstvu kronično nedostaje novca, poznato je odavno. Na to već godinama upozorava liječnička struka, a kako bi namaknuo 3 milijarde kuna koji su potrebni da zdravstveni sustav opstane, ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako priprema novi plan.

Iako se nije konkretno izjasnio što taj plan uključuje, natuknuo je pak kako novac za zdravstvo planira uzeti od trošarina na alkohol i cigarete, ali je isto tako ponovno spomenuo mogućnost da se novac prikupi i povećanjem cijena dopunskog osiguranja.

Ministar financija Zdravko Marić danas je pak rekao da ministar Kujundžić "zajedno s timom i svojim ljudima radi na cjelovitom rješenju".

"Dopunsko ne smije poskupjeti"

"Problematika zdravstva je evidentno tu, svi smo itekako svjesni dugova koji se akumuliraju. Taj sustav je potrebno unaprijediti i pospješiti. Jedan dio toga će se odnositi i na prihodovnu stranu, ali za sada to ne bih komentirao. Ministar će sve to predstaviti javnosti kada bude vrijeme", rekao je Marić na konferenciji za medije održane nakon današnje sjednice vlade.

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, za Index je prokomentirala je najavu ministra Kujundžića.

Navela je kako je kao liječnica svjesna da u zdravstvu kronično nedostaje novca, no da se nikako ne smije povećati dopunsko zdravstveno osiguranje jer je to direktan udarac na džep građana.

"Podržavam dio prijedloga da se novac uzme od poreza na cigarete i alkohol jer oni direktno utječu na zdravlje, pa bismo to mogli nazvati porezom na zdravlje. S druge strane, što se tiče dopunskog, već smo prije govorili da mislimo da ima mjesta za uštedu na nekim drugim stvarima.


Ne podržavamo povećanje dopunskog jer smatramo da prvo treba uzeti iz drugih izvora. Osim što je povećanje dopunskog napad na džep građana, tako HZZO ujedno gubi konkurentnost. Ako dopunsko poskupi, tako će ostali osiguravatelji postati primamljiviji svojim cijenama, a mislim da to nije dobro", smatra Vikica Krolo.

"Kako su našli novac za povlaštene mirovine?"

Ove najave ministra za Index je prokomentirala i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić. Naglasila je kako najave ministra o raznim poskupljenjima izazivaju veliku zabrinutost među pacijentima.

"Novac je potreban zdravstvu, ali treba pronaći drugi način da se on osigura, baš kao što je vlada našla novac kako bi povećala povlaštene plaće i mirovine saborskim zastupnicima", rekla nam je Jasna Karačić.

Porez na luksuz je smatra, dobra ideja, iako dodaje kako to ne bi nazvala luksuzom, nego lošim zdravstvenim navikama, što konzumacija cigareta i alkohola svakako jesu.

"Također smo svjesni i toga da je Hrvatska u vrhu ljestvice po pretilosti uzrokovanom nezdravom i brzom prehranom. To je idealan način za prikupiti novac koji treba, no tu treba stati s poskupljenjima i nikako ne dirati cijenu police dopunskog osiguranja", zaključila je Jasna Karačić.

Za kraj podsjetimo kako je vlada na sjednici održanoj 31. kolovoza donijela odluku o povećanju povlaštenih mirovina za 10 posto.

To se odnosi na mirovine branitelja, saborskih zastupnika, sudaca Ustavnog suda, predsjednika Republike, mirovine pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Inače, prosječna braniteljska mirovina iznosi 5100 kuna, dok zastupnička iznosi 8500 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.