Poslušali smo radio koji je naslijedio Stojedinicu. Bolje da nismo

Screenshot: Top Radio

AKO ste slušali jedan formatirani radio, čuli ste sve, razlika je tek u muzici i sloganima.

Top Radio, najnoviji proizvod iz radionice čuvara žigova Ivana Jurića Kaćunića, samo se izborom glazbe razlikuje od ostalih radija povezivanih s njim. Top je dobio frekvenciju bivše Stojedinice i danas je počeo emitirati program prilagođen mladim i otkačenim slušateljima, kako ih zamišljaju kreativni magovi formatiranog radija.

A mašta im nije jača strana.

Glazba - od Genesisa do Prljavog kazališta

Dok smo masirali uši Top Radiom, svirale su Jesus He Knows Me od Genesisa, All Together Now i The Farm, očekivani Rick Astley i Never Gona Give You Up, pa I'm Free od Soup Dragonsa, Queen je bio zastupljen s Radio Ga Ga, Madonna s Material Girl, Reamonn sa Supergirl, onda je upao i Bon Jovi, gdje bi nešto takvo prošlo bez njega, s Livin' On A Prayer, Bob Marley se još jednom pitao Is This Love, Lionel Richie je po bilijunti put vikao All Night Long, a malo prije 18 začulo se i Prljavo kazalište, bend za koji arheolozi vele da je nekad svirao punk. Prisjećao se Marine i njenih očiju boje vena. Boje Dunava.

Nemamo pojma koliko će često navedene stvari biti u eteru Top Radija, tek su mu prvi sati emitiranja, ali cijeneći standarde sličnih postaja već za mjesec dana redovnog slušanja prezirat će ih i najzadrtiji fanovi. Glazbeni koncept formatiranih radija zvuči kao da ga je osmislila osoba s opsesivno-kompulzivnim poremećajem - emitira samo određeni fond popularnih pjesama za koje se pretpostavlja da se sviđaju slušateljima. Ili da ih barem ne iritiraju.

Formatirani radio za fanove narodnjaka davit će uvijek istim cajkama, dalmatinski formatirani radio mjesecima će - uz ostalo - emitirati iste Mišine, Oliverove ili Grdovićeve stvari, format za mlađe imat će određeni fond glazbe za koju se pretpostavlja da je sluša svekolika mladež, onaj za nešto starije prilagođavat će se pretpostavljenom glazbenom ukusu ljudi iznad trideset godina. 

Ali pjesme su mjesecima iste. Ako ste napisali pjesmu i u milosti ste formatiranih glazbenih urednika, ne gine vam solidan mjesečni prihod od tantijema: kad se uhvate neke stvari, ne ispuštaju je lako. Ako se emitira Queen, onda smije samo Radio Ga Ga. I tako mjesecima, dok ne osvježe glazbu; nema majci da će se puštati što naleti pod ruku.

Nema tu ničeg na čemu je nastao kult Stojedinice

I program Top Radija organiziran je više-manje kao i na ostalim formatiranim radijima: jutarnji show od 6 do 9, dnevni od 9 do 13, popodnevni od 13 do 17, onda samo glazba, koju u 18 sati prekida centralna informativna emisija od dvadesetak minuta, pa večernji program od 19 do 22. U voditeljskoj ekipi ili, kako se to u formatiranom univerzumu veli, top DJ-evima su Barbara Kolar, Tamara Loos, Miran Bistričić, Filip Riđički, Gina Damjanović i Nina Trumbić, mahom glasovi oblikovani na drugim Kaćunićevim radijima.

Ni ostatak koncepcije ne odudara. Tu su dvominutne vijesti svakog punog sata, kratke prometne informacije, vremenska prognoza i vječno dobro raspoloženi voditelji, snimljeni razgovori, na polovici svakog sata iz grada se tobože javljaju reporteri i kratko ćaskaju s poznatom osobom... Nema bilo kakvih specijaliziranih emisija, dugih ili kratkih debata, ozbiljnih ili, sačuvajbože, političkih tema, izravnog razgovora sa slušateljima, nekomercijalne glazbe.

Nema ničega na čemu je nastao kult Stojedinice, nerijetko pretjeran jer se u slavnim vremenima u njezinom eteru moglo čuti štošta lošeg, ali i dobrog. Top Radio nikad neće ponoviti ono što nije valjalo kod Stojedinice, ali neće joj se uspjeti ni približiti vrhuncima.

Kao što su tabloidi novine za ljude koji ne vole čitati, tako su i formatirane postaje namijenjene ljudima kojima radio nije najdraži medij. Dobre su kao zvučna kulisa ili kao pratnja u autu, sluša ih se često i u javnim prostorima, nekonfliktne su, navodno privlače oglašivače.

I predsjednik Vijeća za elektroničke medije misli da Top Radiju treba oduzeti frekvenciju

Top Radio stigao je do koncesije odlukom Vijeća za elektroničke medije, čija je regularnost mnogo puta javno dovođenja pod sumnju. Na koncu, i predsjednik VEM-a Josip Popovac tvrdio je da mu treba oduzeti koncesiju, jer je "sklopio u lipnju ugovor o podzakupu poslovnog prostora u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici u kojem namjerava obavljati djelatnost iz koncesije, premda mu je bilo poznato, odnosno nije mu moglo biti nepoznato, da njegovom suugovaratelju Enter IQ sklapanje takvog pravnog posla nije dopušteno, a što je potvrđeno očitovanjem Državne nekretnine d.o.o.".

I Popovčev zamjenik Robert Tomljenović ima sličnu primjedbu: "Činjenica je da Top Radio nema, niti je imao, pravni temelj za korištenje prostora u Palmotićevoj 7 koji je prijavio u natječajnoj dokumentaciji i koji je, kako je tamo navedeno, trebao biti primarni za produkciju sadržaja. Ispostavilo se, dakle, da je Ugovor o podzakupu poslovnog prostora između tvrtki Enter IQ i Top Radija ništavan. Stoga je iz svega ovoga po mom mišljenju jasno da se Top Radiju na temelju članka 76. ZEM-a treba oduzeti koncesija dodijeljena 28. srpnja. U trenutku kada ni Agencija ni Vijeće za elektroničke medije o svemu navedenome nisu imali nikakvih saznanja i to upravo iz razloga koji je naveden u tom članku zakona - koncesija je dana na temelju netočno iskazanih podataka važnih za donošenje odluke, a mislim da svaka druga odluka zapravo znači da VEM ne djeluje zapravo sukladno zakonu."

Svejedno, Jurić Kaćunićev radio danas je počeo emitirati. O izvorima njegove moći i bogatstva dosta se nagađalo u javnosti. Jasno je da je dio starijih radiopostaja koje se povezuju s njim, poput Antene - emitira se na frekvenciji bivšeg Obiteljskog radija - Narodnog ili Dalmacije nekad pripadao Miroslavu Kutli, HDZ-ovom tajkunu iz vremena Franje Tuđmana. Pisalo se da sada iza Kaćunića stoji klan Pripuz, ali to su obje strane demantirale. Spominjalo se i da je za Top Radio lobirao Davor Marić, čovjek za sve sisteme koji je u Kutlino doba bio nagrađen direktorskim mjestom, ali i suvlasničkim kolačem na Radio Dalmaciji. Sada sjedi u VEM-u i blizak je Mariju Plenkoviću, Andrejevu ocu.

Nijedan radijski slogan nije užasan kao slogan Top Radija

No sve to je prošlost. Kao i Stojedinica, na čijoj je frekvenciji od danas još jedna formatirana postaja - Top Radio. Ako je suditi po Facebook stranici, slušatelji nisu baš brojni, a ni oduševljeni: "Dirnuli ste u svetinju zagrebačkog etera!!! Prokleti bili zbog toga!"; "Je li vam bar malo neugodno zato što tu radite?"; "Vristavi voditelji, lažno spontani"; "Zakaj ste ukrali slogan malom Marku iz 3. C? Kaj brijete? Osim muzike..."; "Jel vas barem malo stid?" samo su neki od ne baš brojnih, ali redom negativnih komentara.

Dugujemo još pričicu o sloganu.

Svaki formatirani radio svoju glazbenu i programsku orijentaciju pokušava opisati sloganom kojim dnevno tko zna koliko puta slušateljima ispire mozak. Antenin je "Stvari koje voliš", Narodni se predstavlja kao "Radio koji te sluša", a može i "Najbolja domaća glazba", Gold FM ima "Legendarne hitove", Dalmacija "Najbolju glazbu", Ultra FM "Hitove koje voliš", a narodnjački Extra FM "Muziku koja te pokreće".

Ali baš ništa nije užasno kao slogan Top Radija: "Mjuza koju briješ." Kreator zaslužuje dvogodišnju zabranu prilaska žiletima, brijaćim aparatima i brijačnicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.