Posramio bi hrvatske uhljebe: Potpredsjednik Zimbabwea u godinu dana potrošio 4 milijuna kn na hotel

Foto: FAH, screenshot: YouTube

U ZIMBABWEU vlada izvanredno stanje. Na bankomatima se ne može podići novac, a plaće kasne čak i policiji i vojsci. Zemljom se šire prosvjedi zbog stanja ekonomije.

No, u trenutku kad je i glavni grad te zemlje praktički blokiran zbog mnogobrojnih prosvjeda, potpredsjednik Phelekezela Mphoko nastavlja uživati brojne privilegije na teret poreznih obveznika. Jedna od njih podigla je buru u lokalnim, ali i međunarodnim medijima, piše New York Times.

Naime, Mphoko je proveo skoro 600 noći u luksuznom apartmanu najelitnijeg hotela u zemlji. Političar tamo boravi jer čeka da mu se pripremi službena palača.

Mphoko u hotelu odsjeda od prosinca 2014. godine, što porezne obveznike te zemlje košta 1000 dolara po noćenju.

Prosvjedi pred hotelom

Nakon što je ta informacija otkrivena, pred hotelom s pet zvjezdica su se počeli održavati redoviti prosvjedi.

Mphoko i žena odbili su napustiti hotel u više navrata, iako im se nudio različiti državni smještaj. Dio ponuda su odbili jer im je smještaj bio "neprikladan", "preskučen" i "preblizu domovima drugih državnih ministara".

Nakon što je potrošio stotine tisuća dolara državnog novaca na hotel, čini se kako se Mphokov boravak u tom hotelu bliži kraju. Naime, lokalni mediji pišu da se potpredsjednik Zimbabwea seli u luksuznu rezidenciju od 2 milijuna dolara.

Mphoko je odbio komentirati te medijske navode.

Taj bi potez mogao smanjiti pritisak kojemu je izložena vlada Roberta Mugabea, a koja se bori s neviđenim ekonomskim izazovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.