Majka iz Hrvatske obratila se sudu u Strasbourgu: "Djeca su pripala zlostavljaču"

Foto: EPA

Majka iz Hrvatske i njezine dvije kćeri podnijele su Europskom sudu za ljudska prava tužbu zbog kršenja brojnih prava tijekom postupka za skrbništvo. Zbog toga je protiv Hrvatske pokrenut postupak pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, piše N1

Žena iz okolice Zagreba je 2018. tijekom razvoda od supruga zatražila skrbništvo nad djecom. Međutim nije ga dobila, već su dvije djevojčice dodijeljene ocu iako su se žalile na njegovo nasilno ponašanje. 

Hrvatske pravosudne vlasti morat će objasniti je li žena imala pošten proces i jesu li optužbe za obiteljsko nasilje, koje je iznijela, dovoljno istražene.

Tužile ga kćeri, a osuđen je i za zlouporabu medicinske dokumentacije bivše supruge

Pokrećući postupak na osnovu ženine tužbe, Europski sud je postavio Hrvatskoj i pitanje o mogućem kršenju prava na obiteljski život majci kojoj su djeca oduzeta i dodijeljena ocu, iako je ukazivala na muževo nasilno ponašanje, piše N1.

Prema informacijama Europskog suda za ljudska prava, ova majka iz Zagreba je u više navrata prijavljivala svog partnera za nasilje, a i kćeri su ga optuživale da je bio nasilan. Muškarac je osuđen i za zlouporabu medicinske dokumentacije svoje bivše žene. 

Usprkos tome, Centar za socijalnu skrb je zaključio kako je otac bolji roditelj od majke, s obzirom na to da majka nije željela pokazati svoju medicinsku dokumentaciju. Centar je ocijenio da je majka davala dvosmislene odgovore.

Vještačenje je odbijeno

Žena je, nezadovoljna očitovanjem Centra, zatražila da sud traži dodatno stručno mišljenje o tome s kojim bi roditeljem djevojčice trebale živjeti.

Premda je to prvotno prihvaćeno, na koncu je taj zahtjev odbijen. Navodno je majka dostavila potvrdu prema kojoj je bila oslobođena plaćanja troškova vještačenja pa bi novu analizu trebala platiti država.

Djeca su dodijeljena na skrb ocu. Jedan od argumenata u tužbi je odbijanje dodatnog vještačenja, a majka se požalila da je i u cijelom postupku diskriminirana kao žena.

Europski sud očekuje očitovanje Hrvatske

Od predstavnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava očekuje se očitovanje o tome je li provedena učinkovita istraga optužbi o obiteljskom nasilju i je li se tijekom te parnice vodilo računa o dobrobiti djece.

Europski sud za ljudska prava očekuje i odgovor Hrvatske o obrazloženjima što su ih hrvatski sudovi dali za svoje odluke u ovom slučaju. Također, Europski sud očekuje i odgovor je li mama bila diskriminirana samo zato što je žena.

Nakon očitovanja Hrvatske Europski sud za ljudska prava će odlučiti hoće li kazniti državu zbog odnosa sudova prema ovoj ženi i njezinoj djeci, piše N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.