Potpredsjednica belgijske vlade: Vrijeme je za sankcije protiv Izraela

Foto: EPA

Potpredsjednica belgijske vlade iz redova zelenih Petra De Sutter danas je pozvala vladu da usvoji sankcije protiv Izraela i istraži njegovo bombardiranje bolnica i izbjegličkih kampova u Gazi. 

„Vrijeme je za sankcije protiv Izraela. Kiša bombi je nehumana“, rekla je De Sutter za novine Nieuwsblad. 

„Jasno je da Izrael ne mari za međunarodne pozive na primirje“, dodala je. 

Izrael napada Gazu u odgovoru na napade Hamasa na jugu države 7. listopada u kojima je poginulo najmanje 1400 ljudi. Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je pak je da je ondje poginulo više od 10.000 ljudi.

"EU mora odmah suspendirati sporazum s Izraelom"

Sukob je prerastao u jednu od najkrvavijih epizoda u nekoliko generacija dugom izraelsko-palestinskom sukobu. 

De Sutter smatra da Europska unija mora odmah suspendirati svoj sporazum o poboljšanju ekonomske i političke suradnje s Izraelom. 

Pozvala je i na zabranu uvoza proizvoda s okupiranih palestinskih teritorija te da nasilni izraelski doseljenici, političari i vojnici odgovorni za ratne zločine dobiju zabranu ulaska u EU. 

"Zaustaviti priljev novca Hamasu, to je teroristička organizacija"

Belgija bi istodobno trebala povećati financiranje Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu kako bi istražio bombardiranje, ali i zaustaviti priljev novca Hamasu. 

„To je teroristička organizacija. Teror košta te mora biti sankcija nad tvrtkama i pojedincima koji opskrbljuju Hamas novcem“, rekla je zelena političarka.