Potpredsjednica DIP-a: Bilo je kršenja izborne šutnje, to je kažnjivo

Screenshot: RTL

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić je za RTL govorila o tome je li zasad bilo nepravilnosti i kršenja izborne šutnje na europskim izborima. Hrvati na europskim izborima mogu glasati od 7 do 19 sati.

Novinarka je navela da u Zagrebu muškarac nije mogao glasati jer nije bio na popisu, kao i na parlamentarnim izborima, iako je njegova osobna iskaznica važeća. Potpredsjednica DIP-a je upitana kako je došlo do ovog problema.

"To ste pitanje već postavili i molili smo vas da nam uputite upit vezano za to jer mi nemamo saznanja, ni ime i prezime tog gospodina ni na kojem je biračkom mjestu bio. Ali htjela bih istaknuti posebno činjenicu da je na parlamentarnim izborima to bilo vrlo učestalo.

Da je, recimo, u Zagrebu bilo izdano preko dvije tisuće plavih potvrda zbog takvih i sličnih slučajeva, a danas cijeli dan 90. Dakle, to je u tolikoj mjeri manje da je teško sada reći kakvi su to izolirani slučajevi i koji su razlozi. Je li gospodin doista ima važeću osobnu iskaznicu i nije mogao glasati, mi bismo mogli odgovoriti na to kad bismo znali ime i prezime gospodina, na kojem biračkom mjestu i onda bismo, naravno, s nadležnim tijelima provjerili u čemu je problem", rekla je Fabijančić Križanić za RTL.

"Nepravilnosti nema, bilo je kršenja izborne šutnje"

"Nepravilnosti nema. Ministarstvo unutarnjih poslova nas je prije nekoliko trenutaka obavijestilo da glasanje protječe potpuno mirno, da je sve u redu. Dakle, ne možemo reći da su javljane nepravilnosti što se tiče samog glasanja na biračkim mjestima", kazala je Fabijančić Križanić.

Na pitanje je li DIP u međuvremenu zaprimio nove prijave o kršenju izborne šutnje, Fabijančić Križanić odgovara da je bilo kršenja izborne šutnje.

"Ali daleko manje nego i na prošlim izborima za EU parlament i na hrvatskim parlamentarnim izborima. Nešto prijava je bilo. Poznato vam je da je na ovim izborima kršenje izborne šutnje i kažnjivo.

Naravno da će u narednim danima i tjednima Državno izborno povjerenstvo razmotriti sve te prijave kršenja izborne šutnje i donijeti adekvatne odluke vezane za to", rekla je potpredsjednica DIP-a za RTL.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.