Potpredsjednik EU komisije: Mjere Hrvatske protiv energetske krize nisu dobre

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, EPA

POTPREDSJEDNIK Europske komisije Valdis Dombrovskis tvrdi da se u rješavanju energetske krize već vide određena poboljšanja situacije zahvaljujući nizu poduzetnih mjera EU. 

Rekao je da Komisija radi na strukturnoj reformi kako bi se razdvojila cijena plina od cijene električne energije i da su dogovorene mjere za smanjenje potražnje plina i struje za vrijeme vršnih opterećenja te da se ubrzava razvoj obnovljivih izvora energije.

"Očekujemo da će svi ti potezi pomoći u stabiliziranju situacije i snižavanju cijena", kaže Dombrovskis, ali upozorava na iduću zimu. "Ove zime možemo reći da imamo dovoljno zaliha prirodnog plina, skladišta su puna, ali su uvelike punjena ruskim plinom, a to neće biti slučaj sljedeće godine."

U međuvremenu, kaže potpredsjednik EK, "trebamo raditi na alternativnim pravcima kako bismo osigurali da su skladišta puna prije sljedeće zime".

"Mjere Hrvatske nisu dobro usmjerene "

Dombrovskis kaže da mjere koje su Hrvatska i druge članice EU donijele za potporu stanovništvu i gospodarstvu u suočavanju s visokim cijenama energije nisu dobro ciljane. "Mi smo radili analizu u EU i zaključak je da 70 posto tih potpora nije dobro ciljano", rekao je Dombrovskis.

Naveo je tri razloga zbog kojih Komisija inzistira na tome da mjere potpore budu bolje usmjerene prema onima kojima najviše trebaju. Prvi je to što su loše ciljane mjere fiskalno skupe, a ne pružaju dovoljnu zaštitu onima kojima najviše treba.

Drugi je to što ne daju poticaj za štednju energije, a treći što dovode do situacija u kojima monetarna i fiskalna politika djeluju proturječno. Pritom navodi primjer kako ESB alatima monetarne politike radi na smanjenju inflacije, a istodobno se traže veliki fiskalni poticaji koji mogu biti dodatno gorivo za inflaciju.

Dombrovskis podsjeća da je Komisija kao učinkovitu mjeru preporučila sustav u kojem bi se potrošnja energije do određene razine subvencionirala za građane i poduzeća kojima je to najpotrebnije, a iznad te razine plaćali bi po tržišnoj cijeni. Tako se, tvrdi, stvara poticaj za štednju energije.

"Ako se to odgovarajuće kalibrira za svaku zemlju, takvo rješenje može pomoći boljem usmjeravanju potpora jer potiče smanjenje potrošnje, fiskalno je održivije i ne potpiruje inflaciju", rekao je Dombrovskis.