VIDEO Potres oštetio kuću peteročlane obitelji kod Dicma, popucali su i temelji

Foto: Andrea Topić / Index

POTRES od 4.6 prema Richteru zabilježen je sinoć u 21:57 na granici s BiH kod Buškog jezera. Potres se u Hrvatskoj snažno osjetio na širem području oko Sinja, Splita, Makarske i okolice.

Nastala je šteta na nekoliko kuća u okolici Dicma, a najveća je na kući peteročlane obitelji koja živi u naselju Župa pored Krušvara, nedaleko od Dicma.

 

Trenutno čekaju statičare da im kažu smiju li boraviti u kući. Na zidovima su pukotine, temelji su se pomaknuli.

Kad se šteta i utvrdi, ne znaju kako će je sanirati. Kristina i suprug Ante, koji radi u škveru, nisu oka sklopili. Kažu da su cijelu noć šetali po oštećenoj kući.

"Bilo smo ja i dva brata u dnevnom boravku, gledali smo na mobitele. U jednom trenutku se sve počelo tresti, izašli smo svi van. Kad se sve to malo smirilo, ja sam ušao unutra. Njima nisam dao da ulaze", kaže Filip Župa.

"Vidio sam pukotinu s vanjske strane, a kad sam ušao unutra, vidio sam pukotinu niz cijelu stranu zida. Vidio sam iza da se sve razdvojilo. Zvali smo odmah oca i majku, oni su bili kod babe", rekao je Filip.

Noć je proveo u svojoj sobi gdje su, kako kaže, bolji temelji jer je to stari dio kuće. Nakon velikog potresa je uslijedilo nekoliko manjih.

Načelnik Dicma Petar Maretić rekao je jutros za HRT da su utvrdili puknuća na par obiteljskih kuća.

"Ima nešto napuštenih kuća, ajmo reći starijih kamenih, ali ima jedan objekt koji je baš kritično pogođen, gdje živi peteročlana obitelj, pa smo ih zamolili da, koliko mogu, da nađu negdje smještaj jer ih je potres baš pogodio", rekao je Maretić, dodavši da će Općina danas angažirati statičara da obiđe sve lokacije za koje imaju dojave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.