Potvrđena optužnica protiv bivšeg šefa krim-policije zbog poticanja na ubojstvo

Optužno vijeće Županijskog suda u Puli na svojoj je sjednici potvrdilo optužnicu protiv Željka Kruneša (54), bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske, koja ga između ostalog tereti za poticanje na teško ubojstvo dvojice maloljetnih unuka riječke aktivistice Slavice Šote, potvrđeno je danas za portal Burin.

Ovime je otvoren put za suđenje nekadašnjem šefu krim-policije, koji je po toj funkciji bio praktički treći najviši dužnosnik u sustavu policije u Primorsko-goranskoj županiji. Procedura je takva da će se dalje spis o slučaju dostaviti raspravnom sucu pulskog suda koji će zakazati suđenje i glavnu raspravu. Za kaznena djela za koja se tereti Kruneša propisana je kazna od najmanje 10 pa sve do 40 godina zatvora, pa je moguće da prije toga bude zakazano i pripremno ročište.

Optužnica: Nagovarao muškarca da pregazi dječake

Optužnicom, koju je pulsko Županijsko državno odvjetništvo podignulo u rujnu 2021. godine, Željka Kruneša se osim za dva kaznena djela poticanja na teško ubojstvo tereti i za sprječavanje dokazivanja i oštećenje tuđe stvari. 

Optužen je da je sredinom lipnja 2015. godine nagovarao jednog muškarca da automobilom pregazi unuke Slavice Šote, tada u dobi od 10 i 13 godina. Optužen je da je nesuđenom počinitelju rekao da on neće biti osuđen jer je bolestan. No dotični muškarac nije poduzeo nikakvu radnju.

Svjedokinja: Prijetio mi je, promijenila sam iskaz

Kruneš je optužen i da je u razdoblju od lipnja do studenog 2015. godine prijetio krunskoj svjedokinji, s kojom je nekad bio u ljubavnoj vezi, kako ga ne bi teretila u svom iskazu te kako bi demantirala navode iz kaznene prijave Slavice Šote i njezine kćeri, koje su ga kazneno prijavile da je poticao na ubojstvo njihovih unuka odnosno sinova.

Više puta je svjedokinji rekao da će, ako ostane bez posla u policiji, ubiti nju, njenog maloljetnog sina i sebe. Svjedokinja je zato, smatra optužba, uz njegovu pomoć napisala podneske i dostavila ih MUP-u i riječkom Općinskom državnom odvjetništvu, u kojima je navela da joj Kruneš nikada nije pričao o planiranju ubojstava, da je netočno sve što Slavica Šota govori te da nikad nije čula da je Kruneš ikome prijetio.

Tužiteljstvo drži da su Krunešov pritisak i utjecaj razlozi tome što svjedokinja na ročištu na Županijskom sudu u Karlovcu u studenom 2015. godine, u postupku protiv Kruneša i čovjeka koji je trebao biti egzekutor, nije iskazivala o svojim saznanjima koja se odnose na njegovo nagovaranje da se automobilom pregazi unuke Slavice Šote.

Optužen da je udario u auto bivše ljubavnice

Posljednja inkriminacija protiv bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije jest da je 15. travnja 2018. godine, oko 22 sata, na Mlaki službenim policijskim vozilom namjerno udario u automobil koji je koristila krunska svjedokinja.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, dogodilo se to nakon što je Kruneš s njom razgovarao oko prekida veze, ona je tražila da ju ostavi na miru, dok je on inzistirao da se nađu. Kruneša se tereti da je iz osvete službenim Fordom Focusom udario u njen parkirani Mercedes, pri čemu je na tom vozilu nastala šteta od oko 16 tisuća kuna, a na policijskom autu oko 27.5 tisuća kuna.

Za taj iznos je i oštećena Policijska uprava primorsko-goranska. Kruneša se tereti da je "oštetio tuđu stvar iz niskih pobuda".

Kruneš sve poriče

Nekad visokopozicionirani rukovoditelj u PU primorsko-goranskoj u istrazi je poricao da je počinio kaznena djela za koja je okrivljen. Kategorički je odbacio optužbe da je poticao drugog muškarca da ubije unuke Slavice Šote. Naglašavao je da je čovjek, za kojeg se navodi da je trebao biti egzekutor, invalid, nema vozačku dozvolu, nema automobil i ne zna voziti ništa.

Isticao je da je suluda ideja da bi ga on uopće nagovarao na to da nekoga zgazi autom. Tvrdio je i da je nije istina da je prijetio krunskoj svjedokinji s kojom je nekad bio u intimnoj vezi te da je neistina da je ikako utjecao na nju kako treba svjedočiti u Karlovcu niti je utjecao na nju oko podnošenje podnesaka. Nije, kaže, ni službenim vozilom udario u njen auto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.