Povijesni uspjeh: NASA uspjela stvoriti kisik za disanje na Marsu

Foto: NASA/JPL

NASA-in eksperiment na Marsu pretvorio je rijetku i toksičnu atmosferu Crvenog planeta u kisik. The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) ili projekt za iskorištavanje izvornih resursa kisika stigao je na Mars s roverom Perseverance 18. veljače i sada je dovršio svoje prvo ispitivanje.

Atmosferu Marsa uglavnom čini ugljični dioksid. Sto puta je rjeđa od Zemljine atmosfere, pa čak i da ima isti sastav kao zemaljski zrak, ljudi ne bi mogli preživjeti dišući. Radi se o povijesnom uspjehu jer ako ikad pošaljemo astronaute na Mars, morat će sa sobom ponijeti kisik, piše New Scientist.

Ključan sastojak raketnih goriva

Kisik je također ključan sastojak većine raketnih goriva, pa će astronauti morati nositi teške spremnike goriva cijelim putem da bi se vratili kući. NASA procjenjuje da bi za povratak četvorice astronauta kući s Marsa trebalo oko 25 tona kisika. Izuzetno je skupo prenositi bilo što na Mars, a rakete imaju ograničeni kapacitet i svaki je gram važan.

MOXIE je korak ka rješavanju oba problema, i to proizvodnjom kisika na Marsu. MOXIE usisava ugljični dioksid iz Marsove atmosfere i zagrijava ga do temperature od oko 800 Celzijevih stupnjeva, što omogućava izdvajanje atoma kisika iz ugljičnog dioksida te zatim ispuštanje ugljičnog monoksida.

"Idemo prema cilju slanja ljudske posade na Mars"

Prvi pokušaj eksperimenta, izveden 20. travnja, proizveo je oko pet grama kisika, što je dovoljno za oko 10 minuta zraka za astronauta. "MOXIE ima još posla, ali rezultati ove tehnološke demonstracije vrlo su obećavajući dok idemo prema našem cilju slanja ljudske posade na Mars", rekao je Jim Reuter iz NASA-e.

MOXIE je dizajniran za proizvodnju tek oko 10 grama kisika na sat, ali budući generatori kisika mogli bi biti puno veći i daleko brže izdvajati atome kisika iz ugljičnog dioksida. Tijekom iduće godine očekuje se da će MOXIE provesti još najmanje devet eksperimenata, testirajući svoje mogućnosti tijekom različitih doba dana i godišnjih doba kada se uvjeti u atmosferi Marsa mijenjaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.