Opet novi član u povjerenstvu za Vicin doktorat. Od petero, troje ih je blisko HDZ-u

Foto: Hina

PETEROČLANO Povjerenstvo za znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića dobilo je novoga člana, pa mu je produžen rok rada do Božića. Ako vam se čini da ste nešto slično pročitali, ne griješite: od kraja travnja, kad je Povjerenstvo formirano prvi put, jedina su konstanta njegovi raspadi i promjene članova.

Zadnja se dogodila 25. studenoga, kad je na vlastiti zahtjev razriješen sarajevski profesor Eldin Mehić, a na njegovo je mjesto imenovan Zdenko Klepić iz Mostara. Sad su u Povjerenstvu predsjednik Vinko Kandžija te članovi Ivana Šandrk Nukić, Zdravko Tolušić, Jerko Glavaš i Klepić. Samo Kandžija i Šandrk Nukić ostali su iz Povjerenstva imenovanog sredinom ljeta. Prvo Povjerenstvo, imenovano krajem travnja, raspalo se za manje od 24 sata.

A sada o najnovijoj promjeni.

Umjesto sarajevskog, imenovan profesor iz Mostara blizak HDZ-u

"Odlukom Senata Sveučilišta u Osijeku razriješen član Povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića pod naslovom 'Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja' prof. dr. sc. Eldin Mehić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, na osobni zahtjev te imenovan novi član Povjerenstva, prof. dr. sc. Zdenko Klepić, prorektor i redoviti profesor u trajnom zvanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Povjerenstvo će najkasnije u roku od trideset (30) dana od dana imenovanja novog člana Povjerenstva podnijeti Senatu Sveučilišta u Osijeku Izvješće o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića", otkrili su nam s osječkog sveučilišta te naknadno objasnili da je novi član Povjerenstva imenovan na sjednici 25. studenoga.

Mehić nam je nešto ranije objasnio da je odstupio zbog "kašnjenja u dostavljanu disertacije te nejasne organizacije rada Povjerenstva". Iz istog razloga Povjerenstvo su proteklih mjeseci napustili zagrebački profesor Nikola Knego i njegov tuzlanski kolega Bahrija Umihanić, a na njihova mjesta došli su osječki profesori Tolušić i Glavaš.

Isprva su sa Sveučilišta poručivali da im je cilj stvoriti što neutralnije Povjerenstvo, bez članova iz Splita, odakle je najslavniji hrvatski doktor ekonomskih znanosti, ali ni iz Osijeka, na čijem je Ekonomskom fakultetu obranio disertaciju. Navodno se nastojalo izbjeći i HDZ-ovce, članove stranke čiji je Vice istaknuti član, pa je stvoreno međunarodno povjerenstvo s Mehićem i Umihanićem.

Rok od 60 dana počeo teći početkom rujna. I stalno se produžuje

Rok za donošenje odluke o Mihanovićevoj disertaciji iznosio je 60 dana i počeo je teći u rujnu. No, ispostavilo se da predsjednik Kandžija nije sazivao članove, nije im podijelio zadatke niti im je itko dostavio disertaciju, pa su, jedan po jedan, počeli odustajati. 

Inače, Kandžija je bio savjetnik Franje Tuđmana i njegov veleposlanik u zemljama Magreba, Glavaš je istaknuti osječki HDZ-ovac, dok za Klepića ne znamo je li formalno član, ali nema nikakve dileme da je HDZ-u vrlo blizak. Kao prorektor mostarskog sveučilišta na izborima je podržavao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a čest je predavač Političke škole bosanskohercegovačkog HDZ-a.

Disertaciju "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja" Mihanović je obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu. Index je još polovicom ožujka dokazao da je riječ o radu s velikim brojem plagiranih rečenica, a kasnije smo pisali i o popriličnom broju besmislenih rečenica. Od tada osječko sveučilište navodno pokušava utvrditi jesmo li u pravu mi ili Mihanović koji veli da je njegov rad sjajan. Ili Andrej Plenković, koji mu je hvalio akademsku karijeru.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Bit će zanimljivo doznati što će utvrditi HDZ-ovci iz Povjerenstva o znanstvenom radu kolege HDZ-ovca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.