Povjesničar: HOS nije sudjelovao u akciji Maslenica, raspušteni su prije toga

PREDSJEDNIK Zoran Milanović otkazao je danas sudjelovanje u programu obilježavanja 28. obljetnice vojne operacije Maslenica '93. u Zadru, nakon što je doznao da su u protokolu obilježavanja osobe koje na sebi imaju odjeću s ustaškim obilježjima i pozdravom Za dom spremni. 

>> Milanović i generali napustili obilježavanje akcije Maslenica zbog "Za dom spremni"

HOS-ovci su ljuto komentirali odlazak predsjednika.

"Milanović nas je davno bacio u smeće", rekao je pripadnik HOS-a.

"Jesu nas 1993. godine tražili da budemo u protokolu?" dodao je jedan HOS-ovac.

Ante Baraba Knez, tajnik udruge HOS-a iz Zadra, pohvalio se angažmanom HOS-a tijekom Domovinskog rata.

"Hrvatske obrambene snage su branitelji Domovinskog rata i bit će u svim protokolima, kao što su bile i '91. i '95. Predsjednik neka dođe pred mene i kaže da mu ovo smeta. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili", rekao je.

"HOS nije sudjelovao u akciji Maslenica"

Uskoro se na Twitteru oglasio povjesničar Miljenko Hajdarović koji je ukazao na činjenicu da HOS-ovci nisu sudjelovali u operaciji Maslenica. 

"Čisto faktografski - operacija Gusar (poznata i kao Maslenica) započela je 22. siječnja 1993. g. Paravojne postrojbe HOS-a tada više nisu postojale ni djelovale kao zasebne jedinice na području Republike Hrvatske. Operaciju su provele postrojbe Hrvatske vojske i MUP-a", napisao je Hajdarović na Twitteru.

Njegove argumente potvrđuje i Hrvatska enciklopedija u kojoj stoji da su snage HOS-a raspuštene 1992. godine. Tako da su bivši pripadnici HOS-a vjerojatno sudjelovali u oslobađanju Maslenice u siječnju 1993. godine, ali to su činili kao pripadnici HV-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.