"Povlačenje automobila ukaljalo je dosad besprijekorni imidž Toyote"

NAKON što je Toyota zbog neispravnih papučica gasa koje su se znale zaglaviti, što je dovelo do nesreća, bila prisiljena povući oko 8 milijuna vozila, imidž te kompanije u javnosti je nepovratno okaljan. Kompanija će zbog toga, prema procjenama, izgubiti oko dvije milijarde dolara.

"Toliko je sjaja i dubokog ponosa te predanosti u crnoj replici Toyote iz 1936. godine koja je izložena u Komemorativnoj dvorani u Toyota Cityju. Inspiriran automobilskom industrijom u SAD-u, Sakichi Toyoda je obiteljski biznis usmjerio prema onome što je do danas postalo najveći proizvođač automobila na svijetu. No, u posljednjih nekoliko tjedana je ukaljana je dosad besprijekorna slika o kvaliteti, posvećenosti detaljima, učinkovitosti i pouzdanosti, koju je Toyota gradila desetljećima", piše BBC-jev dopisnik iz Japana.

"Iza dubokog naklona i isprike od strane Akia Toyode stoji više od samo `oprostite`"

"Toyota je oduvijek bila više od brenda ili još jednog proizvođača automobila. Toyota utjelovljuje izrastanje Japana iz ruševina Drugog svjetskog rata u jednu od najvećih svjetskih sila. Vrijednosti kompanije poklapaju se sa nacionalnom etikom, a Toyota je nacionalna ikona. Stoga, iza dubokog naklona i isprike od strane Akia Toyode, unuka i treće generacije predsjednika kompanije, stoji više od samo `oprostite`. Nažalost, za većinu ljudi u Japanu te u 60 ili više zemalja svijeta u kojima je kompanija bila prisiljena povući automobile, ono što je imao za reći, bilo je premalo i prekasno", navodi se u tekstu, uz dodatak da će Toyoti trebati mjeseci, možda čak i godine, da povrati vjeru kupaca u svoje automobile.

Predsjednik Toyote Akio Toyoda se, naime, jučer ispričao javnosti zbog povlačenja nekoliko modela njihovih automobila i svečano obećao kako će u budućnosti drastično unaprijediti kontrolu kvalitete. Toyoda je, uz duboki naklon, zatražio oprost svim korisnicima Toyote, a vlasnicima novog Priusa koji također pokazuje znakove potencijalno pogibeljnih kvarova poručio je da ovaj model zasad neće biti povučen s tržišta, ali se radi na pronalasku rješenja problema s kočenjem.