"POVRATAK" INE Cijeli svijet radi jedno, a Plenković nešto sasvim drugo

Foto: FaH/Wikipedia/Index

CIJELI svijet, države i kompanije, odmiču se od nafte i pripremaju za razdoblje u kojem fosilna goriva neće biti toliko važna. Istovremeno, hrvatska vlada najavljuje nacionalizaciju Ine.

Iako ni sami ne znaju objasniti koji je to strateški interes kojim bi se opravdala ponovna kupnja MOL-ovog udjela, vlada je za to spremna izdvojiti milijarde ionako prezaduženih i porezno preopterećenih poreznih obveznika.

Dok Saudijska Arabija i Rusija rade planove za privatizaciju svojih državnih naftnih kompanija, Hrvatska radi dijametralno suprotno.

MOL će proizvoditi komponente za plastiku, a Ina uhljebe

Čak i MOL, suvlasnik INA-e u nedavno usvojenoj strategiji najavljuje velike promjene u naftnom sektoru idućih desetljeća te iznosi planove ulaganja u petrokemijsku industriju, što će im smanjiti izloženost tržištu gorivima.

Mađari se okreću petrokemiji, komponentama za proizvodnju plastike za koje vjeruju da će imati rast i kad dođe do kraha tržišta goriva, zbog očekivanog rasta korištenja električnih vozila. Iako će kupci goriva i dalje postojati, MOL procjenjuje da će nakon 2030. godine krenuti pad potražnje.

I dok Mađari budućnost vide u petrokemiji, Ina će se, ako ponovno postane državna, "naša", "strateška", pretvoriti u ono u što se pretvore sve kompanije pod kontrolom države - u tvornicu za proizvodnju novih uhljeba, zapošljavanje "stručnih" kumova i nećaka. Sve to i sada viđamo po HEP-u, Hrvatskim vodama, HAC-u...

Zašto je MOL uspješniji od Ine? Kako je "nekad slavna" Ina postala slabija od MOL-a? Zato što je MOL ranije privatiziran.

Iako većina ljudi u Hrvatskoj vjerojatno misli da je MOL državna firma, kojom valjda upravlja Viktor Orban i njegova partija, Mađari su u privatizaciju svoje naftne kompanije krenuli još 90-ih godina. Zahvaljujući tome MOL se od malog lokalnog igrača pretvorio u multinacionalnu kompaniju.

Vlasnička struktura MOL-a


Mađarska država u MOL-u ima udio od oko 25 posto dok ostatak drže strani i lokalni investitori, banke, fondovi...

Saudijska Arabija priprema prodaju Aramcoa, Rusi prodali 19,5 posto Rosnefta

Saudijska Arabija, čija ekonomija počiva upravo na nafti, predstavila je ove godine "Saudi Vision 2030" – plan za transformaciju koji uključuje privatizaciju državne imovine koji uključuje i javnu ponudu dionica državne naftne kompanije Aramco.

Saudijci privatizacijama žele dobiti novac kojim će diverzificirati ekonomiju, a sve kako bi se riješili ovisnosti o nafti.

Privatizaciju provodi i Rusija pa je tako početkom ovog mjeseca prodala 19,5 posto naftne kompanije Rosneft.

Paket dionica plaćen je 10 milijardi eura, a podijelili su ga švicarski Glencore i katarski fond.

I tako, dok se po svijetu države rješavaju svojih udjela, Plenkovićeva vlada je pametnija od svih i kreće u nacionalizaciju Inde, umjesto da krene u prodaju dijela svojih dionica, zadrži, kao Mađarska u MOL-u 25 posto, a dobivenim novcem smanji javni dug.