Požar na Marjanu izbio između promatračnica, a nitko ga nije vidio. Kako to?

Foto: Čitatelj Indexa

SINOĆNJI požar na sjevernom dijelu Marjana, koji je na sreću brzo ugašen, uznemirio je brojne građane Splita, posebice zbog informacije kako je dojava došla iz centra 112 Kaštela, iako je požar buknuo nedaleko od vrha Telegrin gdje se nalazi promatračnica, u kojoj radnici Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan provode dežurstvo 24 sata. I premda je ova ustanova u posljednje vrijeme često prozivana zbog katastrofalnog stanja u kojem se Marjan nalazi - sušenja, a odnedavno i padanja stabala, čini se da su u ovom slučaju pravovremeno i uspješno reagirali.

Naime, požar koji je dojavljen kao "sumnjivo bljeskanje“, kako nam je u mailu napisao Damir Grubišić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, buknuo je oko 19:40 sati "na području između vrha Telegrin i požarne prosjeke s elementima šumske ceste na terenu strmine više od 30 posto", te je jedino i bilo moguće uočiti ga iz Kaštela. Požar se stoga nije mogao vidjeti ni s promatračnice na Sedlu ni s promatračnice Telegrin.

"Dakle, lokalitet nastanka požara nema direktnu vidljivost s motrionicom Sedlo i to je razlog zašto je djelatnik OC Sedlo vidio požar tek u razbuktaloj fazi, odnosno tek kada je došao u krošnje“, objasnio je za Index Grubišić dodajući kako je u procesu lociranja požara uvelike pomogao djelatnik promatračnice Vrh Telegrin koji ga je vidio i pomogao u preciznom određivanju lokacije.

"Požar je izbio na području koje se s promatračnice ne može vidjeti“

Njegove navode potvrdio je i prvi čovjek splitskih vatrogasaca, zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević, koji je i sam došao na mjesto požara u 8:30 sati vlastitim autom. Na terenu su već bili djelatnici Javne ustanove, kao i vatrogasci. Inače, požar je gasilo 13 vozila i 40 vatrogasaca. Kovačević kaže kako je požar izbio na dijelu koji se s promatračnice ne može vidjeti.

"Da je bio dan, onda bi se vidio. Ali je [bio] u jednoj rupi", rekao nam je Kovačević u telefonskom razgovoru objašnjavajući kako nije bilo šanse da se s Telegrina uoči. Dodao je i kako se, uz radnike Javne ustanove, na Marjanu cijelo ljeto nalazi vatrogasno vozilo, a kamere prate ulaze.

"Činjenica je da ni djelatnici JVP-a Grada Splita i DVD-a Split, uz pomoć naših auto-patrola, nisu uspijevali odmah locirati požar zbog mraka, specifičnosti gorenja na otvorenom prostoru i nepristupačnog terena, jake bure na refule koja je gušila i dizala požar“, dodao je Grubišić o vatri u kojoj je izgorio hektar niskog raslinja i makije, a sumnja se da je podmetnuta.

24 radnika čuvaju Marjan od požara

Uz spomenuto vatrogasno vozilo i kamere koje prate ulaze, u Odjelu zaštite od požara i nadzora Javne ustanove zaposlena su 24 radnika, od čega 20 u odjelu zaštite od požara, i tri čuvara prirode u odjelu nadzora te glavni čuvar prirode. Radnici rade u smjenskom radu -  tri na ulaznim rampama i jedan na promatračnici Sedlo, a u periodu povećane opasnosti od požara uvode se i dodatna promatračka mjesta i to: Vrh Telegrin i Pet klupa. S obzirom na raspoloživi broj djelatnika, na promatračnici Vrh Telegrin postoji danonoćno dežurstvo od četiri radnika, a na Pet klupa samo u dnevnoj smjeni su dva radnika.

"Osim navedenog, u istom periodu uvodi se i auto-patrola koja također radi 24 sata dnevno. Dakle, u ovom periodu u odjel zaštite od požara priključuje se još šest djelatnika s kojima se može pokriti navedeni sustav“, kaže Grubišić.

"Ako se dogodi propust, onda ga više nećemo imati“

"Marjan je stvarno poseban i tu nema propusta. Ako se dogodi propust, onda ga više nećemo imati. S tri strane je okružen morem, uvijek puše neki vjetar“, kaže Kovačević, dodajući kako je „lako za južni i istočni dio jer to grad vidi“. No problem je sjeverna strana koja se jedino vidi iz pravca Kaštela te su stoga na tom području postavljene dvije kamere za nadzor, jednu je postavio Grad Split, drugu Splitsko-dalmatinska županija.

"Nikako ne možemo biti zadovoljni stanjem u samoj šumi“

No Srđan Marinić iz Društva Marjan i ovom je prilikom upozorio na stanje u šumi.

"Premda je moguće da se radi o spletu okolnosti, nikako ne možemo biti zadovoljni sa stanjem u samoj šumi... I to zbog ogromne količine opasnog gorivog materijala - suhe grane, suhe borove iglice, deblovina razbacana gotovo svugdje po šumi - nepropisno zbrinuta nakon sječe suhih stabala (...) nastale zbog sušenja šume uzrokovane najezdom potkornjaka“, rekao je Marinić upozoravajući kako zapušteni dio šume na području Kašteleta, Vile Dalmacija, Sturina, Kašjuna, Bambine glavice, Instituta, istočno od Ulice V. Lisinskog, koji službeno ne postoji, uopće se ne održava.

Što Opara radi po pitanju Marjana?

"Ne znamo zbog čega gradonačelnik Andro Krstulović Opara ništa nije poduzeo po pitanju jednoglasno usvojenog zaključka Gradskog vijeća Grada Splita od 4. travnja ove godine prema kojem se gradonačelnik zadužuje da od nadležnih ministarstava zatraži donošenje podzakonskih propisa za poduzimanje mjera za sprječavanje širenja te suzbijanje štetnih organizama kao i provedbu dodatnih mjera za protupožarnu zaštitu park-šume Marjan“, kaže Srđan Marinić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.