Pranje savjesti: Časnog admirala odlikovao čovjek koji je zdušno podupirao napade na Hrvatsku

Foto: YouTube

GOTOVO 25 godina nakon što se ubio, admiral Vladimir Barović odlikovan je Ordenom za hrabrost. Barović se ubio samo dan nakon što je preuzeo dužnost zapovjednika dijela Jugoslavenske ratne mornarice.

Nije želio narediti svojim mornarima da s brodova zapucaju na hrvatske gradove.

Četvrt stoljeća kasnije orden mu je dodijelio crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Četvrt stoljeća nakon samoubojstva, časnog admirala odlikovao je čovjek koji je zdušno podupirao napade na Hrvatsku.

Pranje savjesti

"Zahvalni smo na prihvaćanju inicijative i čestitamo na hrabrosti, jer se izgleda tako zove sve što je otklon od onoga što je većinska i službena Crna Gora nečasno radila devedesetih i čega ste u kontinuitetu dio od 1993. godine i Vi, pa je i ovo na neki način i čudan put pročišćenja za vaše najbliže suradnike u stranci", gorko su predsjedniku Vujanoviću poručili iz crnogorske Građanske alijanse koje je i predložila da se odlikuje pokojnog admirala.

I zaista, Vujanović je konstanta crnogorske politike od 1993. godine, što ne znači da nije mijenjao mišljenja. U politiku je ušao na poziv Momira Bulatovića, produžene ruke Slobodana Miloševića u Crnoj Gori. Momir Bulatović, a s njime i kasniji gazda crnogorske politike Milo Đukanović, snažno su promovirali tezu o Srbiji i Crnoj Gori kao „dva oka u glavi Jugoslavije“ u vrijeme kada su te oči gledale kroz nišanske sprave topova koji su udarali po Dubrovniku.

U svoje društvo primili su i Filipa Vujanovića te ga 1993. godine imenovali za ministra pravosuđa. Na tom je mjestu ostao do 1995. godine, kada je imenovan za ministra unutarnjih poslova.

U sukobu između Momira Bulatovića i Mila Đukanovića prvo je proglasio neutralnost, zapravo je čekao da vidi koja će strana prevagnuti. Na koncu se odlučio za pobjednika Milu Đukanovića, koji ga je nagradio mjestom crnogorskog premijera. Savez Đukanovića i Vujanovića na koncu je doveo do samostalnosti Crne Gore, ali to što su promijenili političku priču ne znači da su potpuno promijenili i ponašanje.

Pun razumijevanja za kriminalce

Za Vujanovićem se vuku brojne afere od kojih su najpoznatija njegova sumnjiva brojna pomilovanja.

Tako je pomilovao Draga Dudića – Frica, bliskog suradnika narkobossa Darka Šarića. Predsjednikovu milost zaslužio je Petar Koljčević koji je falsificirao izborne rezultate. Pomilovao je i korumpiranog carinika, i policajca mučitelja, i ministrovog vozača koji je koristio lažne registarske pločice poduzetnika koji je svojoj radnici slomio nos.

Sve to Crnogorce nije spriječilo, i ne sprječava, da uporno Vujanovića biraju za predsjednika. Bi li admirala Barovića to spriječilo da uzme orden iz njegovih ruku - možemo samo nagađati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.