Pravobraniteljica o nasilju u zagrebačkoj školi: Školski kadar se očito ne snalazi

Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija

Učiteljica jedne zagrebačke osnovne škole jučer se zaključala u učionicu kada su roditelji problematičnog dječaka koji nastavu sluša izdvojeno od ostatka razreda, zahtijevali da se on vrati na nastavu. Intervenirala je, podsjetimo, i policija koja je rekla da nije bilo elemenata prekršajnog ni kaznenog djela po kojem bi dalje postupali. 

Roditelji đaka koji je zlostavljao djecu upali u školu. Učiteljica zaključala razred

Index je i ranije pisao o cijelom razredu jedne zagrebačke škole koji dva tjedna nije pohađao nastavu, kako su ispričali roditelji, zbog učenika koji ih fizički, verbalno i seksualno uznemirava. Dječak je zatim nastavu slušao izdvojeno od ostatka razreda, a nakon jučerašnjeg incidenta, odvjetnica Ana Marija Vegar koja zastupa roditelje 15-ero djece, nam je rekla da ih je ravnateljica obavijestila da će od ministarstva tražiti da učenik nastavu do kraja školske godine prati na daljinu. No, postavlja se pitanje što će s dječakom biti sljedeće školske godine i je li to pravo rješenje za cijelu situaciju.

"Institucije se loptaju i očekuju od škole da riješi taj problem. Međutim, to se ne događa", rekla nam je jučer u razgovoru Vegar.

Poslali smo upit i Helenci Pirnat Dragičević, pravobraniteljici za djecu.

Ured pravobraniteljice: Neprihvatljivo je da djeca čekaju podršku i pomoć

"Ured pravobraniteljice za djecu aktivno i sa zabrinutošću prati predmetni slučaj te postupa u skladu sa svojim ovlastima. Zatražena su izvješća, saslušani roditelji, djelatnici škole, djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad te su im upućene preporuke. Zabrinjavajuće je da sustav još nije pronašao adekvatno rješenje u interesu sve djece, stoga ovim putem upozoravamo da je neprihvatljivo da djeca čekaju potrebnu podršku i pomoć, čekaju da se odrasli dogovore i da sustav profunkcionira. Time se dodatno krše njihova prava i šalje im se jako loša poruka kako ih odrasli nisu u stanju zaštititi.

Đaci iz straha ne žele ići u školu, škola ne reagira. "Dječak ih brutalno zlostavlja"

Problem se produbio ne samo zbog izostajanja pravovremenih mjera i ranih intervencija te očiglednog nesnalaženja ravnateljice i školskog kadra, kao i propusta u radu pojedinih službi, nego i zbog nemogućnosti postizanja dogovora odraslih te gubljenja interesa sve djece iz fokusa. Stoga je nužno žurno pronaći rješenje u okviru škole kako bi se ponovno uspostavila narušena ravnoteža i popravili odnosi među učenicima te odnosi između roditelja i djelatnika škole. 

"Nije prihvatljivo rješenje da se jedno dijete izolira"

Nije prihvatljivo rješenje da djeca izostaju s nastave, a niti da se jedno dijete dugoročno izolira bez odgovarajuće podrške te da im se istovremeno izriču pedagoške mjere, a pri tome ne dobivaju nikakvu psihološku podršku. Važno je uključivanje svih odgovornih djelatnika škole uz potporu i drugih sustava kako bi se sva djeca ponovno osnažila i kako bi im se omogućilo nesmetano ostvarenje njihovog prava na obrazovanje.

Roditelji: Dječak je zlostavljao našu djecu, nitko ne reagira, ispisat ćemo ih

Svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje u sigurnom i poticajnom okruženju neovisno o tome radi li se o počinitelju ili žrtvi, a u ovom slučaju su sva djeca žrtve, ne samo nasilja, nego i nefunkcioniranja sustava. Očekujemo od škole da procjeni najbolji interes sve djece te u suradnji s roditeljima i drugim institucijama pronađe adekvatno rješenje i poduzme sve mjere u okviru svojih ovlasti kako bi se djeci pružila sva potrebna pomoć i podrška u nastavku njihovog obrazovanja u sigurnom i poticajnom okruženju", poručili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Na Indexov upit, jučer se oglasila i ravnateljica: Škola nema ovlasti samostalno riješiti situaciju

"Nastavno na upit o slučaju spomenutog učenika, riječ je o složenoj situaciji koju škola nema ovlasti samostalno riješiti. Upravo zato, u stalnoj smo komunikaciji s resornim ministarstvom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskim zavodom za socijalni rad, resornim gradskim uredom i drugim tijelima te postupamo sukladno njihovim uputama. Ističemo, međutim, da zbog zaštite prava i privatnosti uključene djece detaljnije informacije o konkretnom slučaju ne možemo javno iznositi", poručila je jučer ravnateljica.

Jučer se, podsjetimo, oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Roditelji problematičnog 9-godišnjaka upali u školu. Oglasilo se ministarstvo

"Nakon saznanja o događaju kontaktirali smo ravnateljicu Osnovne škole Miroslav Krleža koja nas je izvijestila o tijeku događanja i poduzetim mjerama. Sigurnost učenika  niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Reakcija učiteljice, zaključavanje razreda, bila je preventivna da se spriječe moguće neugodnosti za učenike. Nakon dolaska policije i udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike. U kontaktu smo sa školom u pružanju savjetodavne i svake druge pomoći".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.