HDZ-ovac na predavanju o znanosti u Splitu: "Tko kaže da je hrvatski kao srpski, treba ga odstraniti"

Foto: HRT

MATKO MARUŠIĆ, HDZ-ovac, bivši dekan splitskog Medicinskog fakulteta i branitelj crkava od komunista, nastranih i zavedenih prošli je tjedan razotkrio da je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, protiv crkve na Splitu 3, a danas je na PMF-u održao predavanje o tome čemu služi znanost u Splitu.

HDZ-ov veteran Marušić poprilično je nezadovoljan situacijom u akademskoj zajednici u Hrvatskoj. Založio se za objavljivanje radova u stranim znanstvenim časopisima, a tijekom izlaganja sam je, ničim izazvan, kao profesor medicine došao na temu razlike između hrvatskog i srpskog jezika te se kao dobar poznavatelj problematike založio za radikalno rješenje za sve one koji se usude tvrditi da između ta dva jezika nema razlike.

"Mrtav je onaj koji kaže da je hrvatski jezik isti kao srpski"

"Stanje je strašno, više od pola profesora ne zaslužuju biti profesori. A od tih pola treba otići u zatvor. Svatko bira svoj život, ali nemojte mi onda govoriti o principima. Na primjer, da je hrvatski jezik isti kao srpski. Tko to kaže, taj je mrtav čovjek, jer nema pojma. Štetan je i treba ga odstraniti tako da ga ne boli. Ista stvar je i čemu služi znanost. Samo kroz proces katarze znanstvenog istraživanja možeš postati znanstvenik koji kritički misli", kazao je Marušić. 

"Sad ću ti oprostiti"

Okupljeni su smijehom popratili opasku o odstranjivanju onih koji misle ono što po Marušiću ne bi smjeli ni pomisliti. No, nisu svi dijelili oduševljenje Marušićevim rješenjem.

"Ti ne možeš naći članak na engleskom jeziku koji stručno i pristojno bez beštimanja govori koja je razlika između hrvatskog i srpskog jezika", vratio se Marušić na, očito, omiljenu temu. 

"Zato što ga nema", začulo se iz publike.

Muk.

"Sad ću ti oprostiti", blagonaklon je bio Marušić, koji se požalio publici da njegove revolucije nisu uspjele te da se "u fino" ništa ne može. 

"Predlažem vlaški pristup, a to je doći na vlast", kazao je Marušić.

"Tko danas u Hrvatskoj kaže da su hrvatski i srpski jezik isti, ne samo da je neznalica - on je i veleizdajnik"

U to se čula i kritika iz publike oko hrvatskog i srpskog. Marušić je pojasnio što je zapravo mislio kada je lamentirao o mrtvim ljudima i odstranjivanju onih koji misle drukčije. Premda se isprva činilo da je ublažio retoriku, nalaz i mišljenje bili su na tragu već izrečenog stava.

"Nisam mislio zlo, nego sam mislio da su u krivu. Kad govorim o jeziku, moram vam izjaviti da jezik stvarno znam, znam što sam rekao. Žao mi je ako je nešto netko krivo shvatio da bih ja, ne daj Bože, međutim, onaj tko danas kaže u Hrvatskoj da su hrvatski i srpski jezik isti, on ne samo da je neznalica, on je i veleizdajnik", zaključio je. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.