Preraspodjela prihoda od lutrije: Više novca za socijalu, invalide, prehranu u školama...

Foto: Hina, 123rf

UREDBOM o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću najugroženije skupine društva neće biti zakinute jer će pravednijom preraspodjelom više novca dobiti upravo najpotrebitiji građani, rečeno je u Ministarstvu socijalne politike u vezi sa zahtjevima osam udruga da se ta uredba povuče.

Drugim riječima, uredbom koju bi Vlada trebala donijeti na sjednici u srijedu predložena je korekcija novca od igara na sreću tako što će se više izdvojiti onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, objašnjavaju u tome ministarstvu.

Više novca za borbu protiv siromaštva i za pronatalitetnu politiku

To znači da će više novca biti za programe i projekte namijenjene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pronatalitetnoj politici, što uključuje programe za mlade kao reformsku mjeru Vlade, te udrugama koje se bave potrebama osoba s invaliditetom.

Konkretno povećanje odnosi se na širenje usluga i povećanje broja korisnika osobne asistencije, tumača prevoditelja za gluhe osobe i pratitelja slijepih osoba, ističu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Također dodaju da se pri raspodjeli tog novca vodilo računa o regionalnoj pokrivenosti, to jest da određena usluga bude dostupna u svim županijama.

Od lutrije će biti osiguran i novac za prehranu učenika u osnovnim školama, doznaje Hina iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Neke udruge prosvjedom traže ukidanje uredbe 

Nekolicina od 29 članova Savjeta za razvoj civilnog društva pri Vladi Republike Hrvatske i nekoliko organizacija civilnog društva koje se brinu o potrebama osoba s invaliditetom, mladih, beskućnika i drugih ranjivih skupina organizirali su prosvjed pred zgradom Vlade i zatražili povlačenje te uredbe kojom bi se, po njihovoj ocjeni, organizacijama civilnoga društva drastično smanjila financijska sredstva.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da se novac od igara na sreću raspoređuje u skladu s Vladinom uredbom te da je namijenjen mnogim udrugama i organizacijama, od braniteljskih udruga, udruga vezanih uz socijalnu politiku, demografiju, obitelj, sportske organizacije itd.

"Prijedlog koji će se u srijedu naći pred Vladom u skladu je s našim predviđanjima za ovu godinu i uzima u obzir iskustva iz prethodnih, te neka nepotrošena, prenesena financijska sredstva. Razumljivo je da se s određenim odlukama pojedine skupine neće potpuno složiti, međutim, smatram da ćemo ovom uredbom dovoljno novca predvidjeti i za financiranje civilnih udruga", izjavio je ministar Marić.

Savjet za razvoj civilnog društva pri Vladi ima 29 članova i sastavljen je od 12 predstavnika udruga i drugih organizacija civilnoga društva po područjima djelovanja, 14 predstavnika tijela državne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske te tri predstavnika zaklada, sindikata i udruga poslodavaca, a svaki član ima i svojeg zamjenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.