Presedan u Španjolskoj: Princeza Cristina prva članica kraljevske obitelji na sudu zbog korupcije

Screenshot: Euronews/YouTube

ŠPANJOLSKA princeza Cristina u siječnju ide na sud zbog porezne prijevare u postupku bez presedana jer je riječ o prvoj članici kraljevske obitelji kojoj je uručen poziv.

Cristina, 50-godišnja sestra kralja Felipea VI, formalno je optužena krajem prošle godine nakon četverogodišnje istrage sumnjivih poslova nje i supruga Iñakija Urdangarina, bivšeg igrača rukometa koji je također suočen s optužbama o prijevari, krivotvorenju dokumenata i pronevjeri. Urdangarin je prema navodima tužiteljstva upravljajući dobrotvornom udrugom Noos isisao oko 6 milijuna eura javnog novca.

Početak suđenja je najavljen za 11. siječanj na sudu u Palma de Mallorci, a na njemu će se uz Cristinu i supruga pojaviti još 16 ljudi.

Tužitelji će tražiti dokaze da su Urdangarin i njegov bivši poslovni partner Diego Torres koristili kraljevske veze da bi osigurali ugovore u javnim natječajima, preplaćivali usluge i skrivali novac u privatnim kompanijama i prekomorskim poreznim oazama.

Cristina je bila u vijeću Noosa i zajedno sa suprugom osnovala drugu tvrtku, Aizoon, zbog čega je istražni sudac prošle godine rekao da bi Urdangarin kaznena djela "teško mogao počiniti bez znanja ili prešutne suglasnosti princeze".

Ukoliko bude osuđena, Cristini prijeti zatvorska kazna u trajanju do 4 godine, dok bi Urdangarin mogao dobiti do 19 godina zatvora. Par niječe da je počinio djela za koje se tereti.

Gnjev javnosti


Kraljevska obitelj u Španjolskoj već dugo trpi kritiku javnosti zbog navodnih korupcijskih skandala, a optužbe protiv princeze sramote kralja Felipea otkad je prošle godine preuzeo prijestolje od oca Juana Carlosa koji je odstupio pod pritiskom građana.

U nastojanju da odobrovolji desetke tisuća Španjolaca koji su abdikaciju popratili zahtjevima za referendum o budućnosti monarhije kralj je obećao novu eru transparentnosti i odmicanje od koruptivne prošlosti.       

Felipe je raskinuo veze sa sestrom i isključio njenog supruga iz kraljevskih aktivnosti, uključujući krunidbu. U srpnju je otišao korak dalje i Cristini oduzeo titulu Vojvotkinje od Palma de Mallorce, iako je ona još uvijek šesta u nasljednoj liniji.

Brojni građani optužbe protiv princeze prihvaćaju kao indikator duboko ukorijenjene korupcije u španjolskom društvu. Korupcijski skandali kraljevske obitelji su obuhvatili političare s ljevice i desnice, poduzetnike, sindikate i nogometne klubove.

Ususret izborima 20. prosinca, korupcija ostaje jedna od najvažnijih briga Španjolaca, ispred nje je samo nezaposlenost. Ankete sugeriraju da aktualna klima pogoduje novim, neuprljanim strankama Podemos i Ciudadanos koje tradicionalnim konkurentima oduzimaju sve veći broj glasova, piše Guradian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.