Sud: Grad Zagreb treba platiti odštetu zbog propale obnove na Dinamovom stadionu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj Grad Zagreb mora tvrtki Izgradnja Futura isplatiti skoro 50.000 eura zbog nerealizirane obnove atletske staze na stadionu Maksimir, javlja N1. Iz Grada su već uložili žalbu.

Ugovor o obnovi težak malo manje od 6.9 milijuna kuna sklopljen je u prosincu 2017. Radilo se o nastavku uređenja stadiona. Na javnom natječaju je pobijedila Izgradnja Futura, koja je potom kao podizvođača angažirala tvrtku Maxmar grupa. Ubrzo su krenuli problemi. 

U presudi stoji kako projektom predviđene četiri staze zapravo ne bi bile u skladu s atletskim natjecateljskim pravilima budući da uobičajeno postoji osam staza. Tijekom sudskog postupka je objašnjeno kako se više staza ne može izgraditi zbog rasvjetnih stupova. Konzultacije o projektu provedene su s Hrvatskim atletskim savezom tek nakon sklapanja ugovora s Izgradnja Futurom.

Tomašević se kao oporbeni zastupnik raspitivao o projektu

Aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je tada bio u oporbi, otvorio je pitanje obnove atletske staze i u Skupštini. Pitao je zašto je za podizvođača angažirana baš Maxmar grupa, tvrtka u vlasništvu Miljenka Sakomana, dugogodišnjeg direktora Dinamovog stadiona.

N1 piše kako je Grad Zagreb, samo dan nakon što je Tomašević postavio zastupničko pitanje, obavijestio Izgradnja Futuru o raskidu ugovora za atletsku stazu. Raskid su opravdali nemogućnošću gradnje cjelovite staze o čemu se nisu na vrijeme konzultirali s atletskim savezom.

Trgovački sud je prihvatio tužbeni zahtjev Izgradnja Future koja je zahtijevala povrat gotovo 50.000 eura uloženih u pripremu projekta.

"Riječ je o šteti koja se sastoji u stvarnim troškovima koje smo imali vezano za pripremu projekta, kao i o izmakloj koristi koju smo mogli osnovano očekivati po redovnom tijeku stvari da nije bilo štetne radnje Grada Zagreba, odnosno jednostranog raskida ugovora", poručili su u tužbi predstavnici Izgradnje Futura.

Sud: Grad je propustio prikupiti potrebne informacije

Grad Zagreb se tijekom postupka branio pozivajući se na pravo da raskine ugovor budući da su nakon njegovog zaključenja utvrdili kako predviđena atletska staza ne bi zadovoljila potrebne norme i uvjete. "Staza ne bi zadovoljila prisilne propise, zbog čega iz ekonomskih razloga nije bilo opravdano održati ugovor na snazi", tvrdili su predstavnici Grada Zagreba.

Svjedoci iz Grada Zagreba potvrdili su na sudu kako doista nije bilo moguće izgraditi osam atletskih staza. Priznali su kako su tek nakon savjetovanja s Hrvatskim atletskim savezom doznali da se na takvom objektu ne mogu održavati natjecanja. 

"Propuštanjem prikupljanja potrebnih informacija o specifikacijama atletskih staza podobnih za provođenje natjecanja i sklapanjem Ugovora s Izgradnjom Futura za uređenje atletske staze na stadionu Maksimir s četiri staze, usprkos znanju o poziciji ranije postavljenih rasvjetnih stupova, Grad Zagreb je propustio postupiti s pažnjom dobrog stručnjaka, a koja se od njega kao jedinice lokalne samouprave opravdano zahtijeva", stoji u obrazloženju presude.