Presuda od dva milijuna dolara mogla bi se osvetiti glazbenoj industriji

IAKO je glazbena industrija ostvarila veliku pobjedu prošli tjedan kad je sud u američkom gradu Minneapolisu dodijelio odštetu od čak 1,92 milijuna dolara četirima glazbenim kućama u slučaju vođenom protiv 32-godišnje samohrane majke koja je preko p2p servisa Kazaa skinula 24 pjesme, ta bi se presuda mogla osvetiti glazbenim kućama i dovesti do promjena zakona.

Ben Sheffner, odvjetnik koji se bavi pitanjima vlasničkih prava, argumentira kako nakon presude postaje pitanje hoće li se ta odšteta zapravo osvetiti glazbenoj industriji i hoće li utrti put smanjivanju odšteta koje se mogu dobiti u budućnosti.

Ljudska dimenzija

Jammie Thomas-Rasset daje drukčije lice cijeloj priči. Simbolizira malu ženu, samohranu majku na kojoj bi velika glazbena industrija mogla zaraditi ogromne novce. Pretpostavlja se kako izdavačke kuće neće od Thomas-Rasset naplatiti cijelu svotu, ali sama presuda već je dovoljna za bijes javnosti. Jedna od glazbenih kuća već je najavila kako će s Thomas-Rasset postići izvansudsku nagodbu, a sama 32-godišnjakinja najavila je žalbu ukoliko ne bude postigla dogovor i s ostalima.

Američki Zakon o zaštiti autorskih prava predviđa naknadu do 150,000 dolara po autorskom djelu, ali mnogi učenjaci na ljevici, od kojih je najpoznatiji profesor prava s Harvarda Charles Nelson, rekli su da su takve odštete prevelike. Iako nijedan sud nije prihvatio teoriju o prevelikim odštetama, Thomas-Rasset cijeloj priči daje jednu ljudsku dimenziju, smatra Sheffner.

Najavljene žalbe

Iako neki političari na važnim mjestima podržavaju glazbene kuće i zagovaraju stroge kazne, slučaj presude protiv Thomas-Rasset mogao bi dovesti do promjene u sustavu.

Odvjetnik Kiwi Camara, koji je zastupao Thomas-Rasset, rekao je kako je iznenađen neuobičajeno velikom odštetom, te najavio žalbu, ne samo zbog visine odštete, nego i zbog niza drugih argumenata, kao što je nepropisna zaštita autorskih prava.

J.D.
Foto: Geek.com
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.