PREVRAT U JEMENU Separatisti zauzeli Aden, premijer zatočen u zgradi vlade

Screenshot: Al Jazeera

RAT u Jemenu dobio je novi, dramatični obrat: separatisti koji traže obnovu države Južni Jemen zauzeli su Aden, grad u kojem stoluje međunarodno priznata jemenska vlada, i okružili zgradu vlade.
 
Premijer Ahmed bin Dagar i članovi njegove vlade navodno su zatočeni u predsjedničkoj palači, javlja Reuters. Sam predsjednik, Abdrabuh Mansur Hadi, nalazi se u inozemstvu, u saudijskoj prijestolnici Rijadu. 
 
U ovom prevratu posebno je iznenađujuće to da su južnjački separatisti i snage odane predsjedniku Hadiju dojučerašnji saveznici koji su se zajedno borili protiv sjevernjačkih, šijitskih pobunjenika iz pokreta Huti.
 
Dok Hutije podržava Iran, na strani Hadija bori se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koju međunarodna zajednica i nevladine organizacije prozivaju zbog brojnih civilnih žrtava u zračnim udarima te gladi i epidemije prouzročene saudijskim embargom na uvoz dobara u Jemen.
 
 
I Sana i Aden sad u rukama različitih pobunjenika
 
Jemenska prijestolnica Sana odavno je u rukama Hutija, a sad je i alternativna prijestolnica, lučki grad Aden, u rukama drugih pobunjenika. Njih predvodi Južno tranzicijsko vijeće (STC), osnovano prošle godine. 
 
Borbe između njihovih snaga i Hadijeve predsjedničke garde već dva dana bijesne u i oko Adena, što je uključivalo tenkove i artiljerijsku vatru. Pobunjenici su zauzeli posljednju utvrdu lojalista u sjevernoj adenskoj četvrti Dar Saad, javljaju lokalni stanovnici. Prije toga su zauzeli njihove utvrde u četvrtima Aden’s Crater i Tavahi. Borbe su počele nakon isteka ultimatuma koji je STC prošlog tjedna dao predsjedniku Hadiju da smijeni Dagrovu vladu, optužujući je za korupciju i lošu upravu.
 
Aktivisti na društvenim mrežama dijele fotografije zastave bivše nezavisne države Južni Jemen, koja je nestala sa svjetske pozornice ujedinjenjem sa Sjevernim Jemenom 1990. Separatisti sada traže njenu obnovu. 
 
Južne separatiste podržavaju Emirati, Hadijevu vladu Saudijci
 
Svjedoci također javljaju kako stotine ljudi pjesmom, plesom, vatrometom i separatističkim sloganima slave pobjedu pobunjenika. Novinska agencija Saba, koju vodi vlada, javlja da je u dva dana borbe ubijeno 16 i ranjeno 140 ljudi, dok Međunarodni crveni križ javlja da je ubijeno najmanje 36 ljudi. 
 
Čelnik STC-a Ajdaros al-Zubajdi izjavio je kako su separatisti i dalje predani borbi protiv Hutija u Sani i na sjeveru Jemena u savezu s koalicijom koju predvode Saudijci, ali odbio je pojasniti namjerava li uspostaviti zasebnu vladu u Adenu. Ustvrdio je kako “narod Juga ima pravo na vlastitu državu kad međunarodna zajednica bude spremna na to”. 
 
Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u priopćenju je pak najavila da će “poduzeti sve mjere koje smatra potrebnima kako bi obnovila stabilnost i sigurnost u Adenu”. Dok Saudijci podržavaju Hadija, drugi saveznik anti-Huti koalicije, Ujedinjeni Arapski Emirati, podržavaju STC, što dodatno komplicira kaotičnu situaciju u ovoj ratom razrušenoj zemlji.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.