Priča o Kolindi i biskupima dokazuje: Naš mirovinski sustav je prevara

Foto: Hina,EPA,123,Index

HRVATSKI mirovinski sustav funkcionira kao dobro organizirana prevara, Ponzijeva shema u kojoj se postojećim radnicima obećava da će, ako svaki mjesec u taj sustav odvajaju dio plaće, jednog dana imati mirovinu za koju će netko drugi davati novac. Stvar je funkcionirala dok je na jednog umirovljenika dolazilo tri ili četiri radnika, no sada je njihov broj gotovo izjednačen, a situacija će se u budućnosti samo pogoršavati.

Da bi stvar bila još gora, vladajući političari u taj ionako neodrživi sustav povremeno ubacuje povlaštene umirovljenike koji neovisno o uplatama dobivaju veće mirovine od drugih. Kako nas je nedavno podsjetio slučaj vojnog ordinarija Jurja Jezerinca, postoje potpuno bizarna pravila prema kojima predsjednica može određenim osobama podijeliti povlaštene mirovine.

>> Kolinda je biskupima dala povlaštene mirovine. Jedan ima veću od Ante Gotovine

Kako je nedavno objavljeno, trenutno u Hrvatskoj povlaštenu mirovinu odlukom predsjednika RH prima oko 360 osoba, a Jezerinčeva mirovina koju mu je dodijelila Kolinda Grabar-Kitarović, iz proračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosi 8759 kuna. 

Zašto bi predsjednik imao pravo nekome mimo redovnog staža i uplata dodijeliti veću mirovinu iz fonda koji se bazira na solidarnosti sadašnjih radnika i umirovljenika, nije jasno. Čak i ako se slažemo da netko treba dobiti povlaštenu mirovinu, bilo bi logičnije i poštenije da se ona onda isplaćuje direktno iz državnog proračuna, a ne da se te osobe ubacuju u mirovinski sustav koji bi trebao imati jasno definirana pravila koja vrijede za sve.

Oko 175 tisuća povlaštenih umirovljenika

No ovaj slučaj služi samo kao primjer jer po raznim posebnim propisima u mirovini su deseci tisuća umirovljenika.

Ukupno je u mirovinskom sustavu 175 tisuća povlaštenih umirovljenika, odnosno onih koji su u mirovinu otišli po posebnim propisima. Za njihove mirovine mjesečno se izdvaja oko 770 milijuna kuna, odnosno više od 9 milijardi kuna godišnje.

Kad god je država htjela nekoga nagraditi ili zbrinuti, nakačila ga je na mirovinski sustav koji je, kako smo spomenuli, u prilično velikim problemima zbog loših demografskih trendova.

Najbrojnije su povlaštene mirovine ratnih veterana

Radnici su prošle godine uplatili 21,9 milijardi kuna doprinosa, dok su za mirovine isplaćene 39,2 milijarde. Razlika je nadoknađena iz državnog proračuna.
Najbrojnije su veteranske mirovine koje primaju ili oni ili članovi obitelji.

Takvih mirovina je krajem veljače bilo oko 71 tisuća, a prosječna mirovina iznosila je oko 5700 kuna. U ovoj skupini mirovinu veću od 8000 kuna primaju 12.842 korisnika.

Hrvatska isplaćuje mirovine i pripadnicima HVO-a kojih je oko 6700, a njihova prosječna mirovina iznosi nešto više od 3000 kuna.

Povlaštene mirovine imaju saborski zastupnici, ministri, ustavni suci...

Povlaštene mirovine, naravno, imaju i zastupnici u saboru, članovi vlade, suci Ustavnog suda te glavni državni revizor. Njih je u mirovini oko 660, a ta prosječna mirovina iznosi oko 9700 kuna.

Ako država i želi iz nekog razloga nekoga financijski nagraditi, onda se to nikako nije smjelo “skrivati” iza solidarnog mirovinskog sustava jer dolazimo u bizarne situacije da netko s 15 godina staža ima veću mirovinu nego netko s 40 godina staža. 

Još uvijek se nitko nije usudio taknuti u povlaštene mirovine, odnosno revidirati ih te sve povlastice koje se ne temelje na radu izbaciti iz sustava. Ako se to ne učini, u budućnosti neće biti mirovina ni za koga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.