Prošlo je 12 godina otkada je Horvatinčić jahtom ubio Talijane. Hoda po toplicama

Foto: Hrvoje Jelavic, Sanjin Strukic/PIXSELL

Prije 12 godina na današnji dan zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić izazvao je pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Francesko Salpietro i Marielle Patelli. Nesreća se dogodila oko 12 sati u moru kod Primoštena, u zoni u kojoj je zabranjeno glisiranje.

Horvatinčić se jahtom sudario s jedrilicom Santa Pazienza na kojoj je bilo dvoje Talijana. Na sudu se branio sinkopom, a na kraju je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće s dvoje poginulih. 

Horvatinčić tužio obitelj mrtvih Talijana

Horvatinčić je tužio obitelj Talijana na koje je naletio jer je jahtu vrijednu 400.000 eura morao prodati za 185.000. U listopadu 2017. oslobođen je krivnje za smrt talijanskog bračnog para. Oslobodila ga je sutkinja šibenskog Općinskog suda Maja Šupe, koja je u rujnu prošle godine uhićena u akciji istražitelja za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Šupe će ostati zapamćena po oslobađajućoj presudi Horvatinčiću zbog sinkope nakon izazivanja pomorske nesreće. Šupe je 2017. predsjedavala sudskim vijećem koje je povjerovalo u Horvatinčićevu obranu u kojoj je tvrdio da se zbog tzv. sinkope ne sjeća kobnog događaja.

Sudsko vijeće pod njezinim vodstvom prihvatilo je tezu o sinkopi isključivo na temelju iskaza obrane, pojedinih svjedoka, vještaka i Anice Dilber Đerđe, Horvatinčićeve djevojke, koja se u trenutku sudara zabavljala s njim u gliseru, zbog čega je ta presuda u konačnici pala na višem sudu te je naloženo ponovno suđenje.

DORH se žalio na oslobađajuću presudu

Na prvom suđenju Šupe je Horvatinčića u studenome 2015. osudila uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a smrt dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehaj. Na drugom suđenju, nakon što je prva presuda pala, sutkinja Šupe donijela je oslobađajuću presudu kojom je Horvatinčić oslobođen krivnje zbog sinkope.

DORH je u svojoj žalbi protiv oslobađajuće presude naveo da je Horvatinčić u skici nacrtao sudarni položaj brodova pa je "jasno da je sadržaj skice protivan obrani okrivljenog koji je tvrdio da sudar uopće nije vidio jer je izgubio svijest, zbog čega je izdvajanje skice iz dokaznog postupka utjecalo na ocjenu o vjerodostojnosti njegove obrane". 

Iz zatvora na rehabilitaciju u toplice

Početkom rujna 2021. Horvatinčić je iz zagrebačkog Remetinca premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa Lipovac-Popovača, 30-ak kilometara od Siska. O tome je izvijestio i Index. Kaznionica Lipovica-Popovača je ustanova poluotvorenog tipa i postoji od 1956. godine. U njoj kaznu zatvora izdržavaju punoljetni muškarci osuđeni na zatvor dulje od šest mjeseci.

No Horvatinčić je ubrzo nakon toga prebačen na rehabilitaciju u Krapinske Toplice. Dogodilo se to 4. listopada 2021., a rehabilitacija je trajala 21 dan. Prošle godine u svibnju, Horvatinčić je također bio u istim toplicama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.