Prije 123 godine okolicu Sinja pogodio je snažan potres, srušio je 10 tisuća kuća

Porušena kuća u Turjacima Foto: Faidiga, 1903

SINOĆ se u 21:57 u Dalmaciji osjetio još jedan jak potres, lokalne magnitude 4.6 s epicentrom na granici s BiH, zapadno od Buškog jezera.

 

Iako se radi o jačem potresu, bio je znatno slabiji od najsnažnijeg potresa koji je zabilježen na području Cetinske krajine. 

Potres sličan onom iz Petrinje

U subotu 2. srpnja 1898. godine u 5:17 područje Sinjskog polja pogodio je razoran potres. Tada su stradala mjesta Turjaci, Košute, Čaporice, Gardun, Grab, Trilj, Vedrine i Vojnić. Neke su kuće potpuno srušene, puno ih je bilo oštećeno, spominju se odroni kamenja i pukotine u tlu. Stradale su crkve i škole, piše na stanicama Geofizičkog odsjeka PMF-a.

U nekim bunarima nestalo je vode, a u mjestu Vedrine pojavio se novi izvor.

Procijenjeni intenzitet u epicentru je iznosio VIII-IX MSK-ove ljestvice. Usporedivo je to s intenzitetom potresa u Petrinji, koji je ocijenjen po EMS-ovoj ljestvici, kažu iz Seizmološke službe.

Potres iz 1898. se dogodio u vrijeme žetve, pa je većina stanovnika bila u poljima. Stradalo je troje djece i tri odrasle ženske osobe. U Turjacima je bilo 12 teško ranjenih ljudi, u Vojniću je ozlijeđeno njih 20. U Vojniću i Turjacima su kuće uglavnom bile porušene. U Gardunu, Košutama, Trilju i Čaporicama polovica je kuća porušena, a ozlijeđeno je bilo više od 40 osoba. Oko deset tisuća ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Osjetilo se više od 120 naknadnih potresa

U Izvješću Predsjedništva dalmatinskog namjesništva je navedeno "da je u svemu bilo oštećeno 2365 zgrada za stanovanje i gospodarstvenih. Od bogoštovnih zgrada bilo je porušenih 5 župničkih kuća i 2 crkve".

U prvih tjedan dana nakon potresa osjetilo se više od 120 naknadnih potresa u tom kraju. Potres je zapisan na seizmografima širom Europe. Najdalji seizmograf koji je zapisao taj potres bio je 1784 km udaljen od epicentra potresa i nalazio se u Estoniji (u Jurjewu).

Tom potresu prethodila je slabija seizmička aktivnost, koja je započela 27. lipnja 1898. Ukupno je zabilježeno 17 prethodnih potresa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.