Prije 19 godina ubijen je Milan Levar. Borio se za istinu o ubojstvima Srba

Screenshot: YouTube/Gariwo

PRIJE točno 19 godina, nešto iza 15 sati, Gospićem je odjeknula eksplozija. Kada je utihnula, mrtvo tijelo Milana Levara pronašao je njegov sin Leon. Bomba podmetnuta na plinsku bocu ubila je čovjeka koji je svjedočio o ubojstvima srpskih civila u Lici ratnih devedesetih godina. Do danas nitko nije ni optužen ni osuđen za ubojstvo.

Mirko Norac ga pokušao proglasiti ludim

Samo četiri mjeseca prije ubojstva Mirko Norac je izjavio: "Milan Levar je osoba koju nitko ozbiljno ne shvaća, zbog psihičke bolesti izbačen je iz srednje vojne škole, u više navrata pokušavao je samoubojstvo, sklon je lažima, prijevarama, preuveličavanju i izmišljotinama."

Tada je Levar već iza sebe imao svjedočenje pred istražiteljima suda u Haagu, no na sud nikada nije došao svjedočiti. Nasilna smrt ga je spriječila u tome. 

Crkva, policija, političari, novinari, svi su štitili generala bjegunca

Mirko Norac, koji je pokušao diskreditirati Levara za života, ubrzo se nakon njegove smrti dao u bijeg pred optužnicom za ratne zločine. HDZ-ov lički šerif Darko Milinović izvodio je performanse vezujući se lancima zbog progona generala, časne sestre su po Splitu i Sinju nosile majice s Norčevim likom, policijski specijalci su odbijali zapovijedi, novinar Slobodne Dalmacije je izmislio intervju s Norcem pa mu je radi dramatičnosti pridao i laž da se s generalom bjeguncem odjevenim u fratarski habit susreo u podrumima Dioklecijanove palače za vrijeme velikog prosvjeda na Rivi koji je pomogao Ivi Sanaderu da dođe na vlast. Koalicijska vlada Ivice Račana bila je u strahu i panično je pokušavala smiriti situaciju. Na koncu je Norac nakon puno godina osuđen za ratni zločin. Davno je već izašao iz zatvora i ima uspješnu zaštitarsku tvrtku, a u zatvoru mu je bilo toliko teško da se uspio i oženiti.

Sumnjičilo se Tihomira Oreškovića

Osuđen je i Tihomir Orešković, kojeg se sumnjičilo za ubojstvo Milana Levara. Pedesetak ubijenih civila tako je dobilo barem nekakvu pravdu, no onaj tko je govorio o tome kako su ubijani i po čijem naređenju ubijen je i neosvećen. Svi ti događaji nisu pomogli da se otkrije, privede i osudi ubojica Milana Levara čija je udovica prije nekoliko godina ustvrdila da ubojicu viđa svaki dan.

Ime onoga za koga smatra da je ubio Levara rekla je i policiji i nekadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Ništa se nije dogodilo. Policija je 14 godina nakon ubojstva raspisala nagradu od 100 tisuća kuna za informaciju koja bi dovela do počinitelja.

Raspisali nagradu i nagodili se s obitelji

"Prasnula sam u smijeh. Pomislila sam da bi meni ta svota mogla dobro doći jer sam im ionako rekla tko je ubojica mojega supruga. Što oni očekuju? Da će im netko doći s pisanom izjavom: 'Evo, to je ubojica, imam dokaz, dajte mi novac.' Ovdje vlada zavjet šutnje, uvijek se netko nekoga boji ili se boje da će izgubiti posao ili pak da će izgubiti glavu. I onda govore meni. A ja kažem, što meni pričate, idite na policiju, ali neće nitko. Ubojica neće priznati pa nitko neće svoj život prodati za 100.000 kuna. Ne znam, možda novac uzme netko kome je životno potreban, ali tada će nestati s ovog planeta, inače će ga sutradan ubiti", rekla je tada Vesna Levar za Slobodnu Dalmaciju.

Novac do danas nije isplaćen, a njime policija ionako pere i svoju savjest jer nije učinila ništa da zaštiti Milana Levara. Još 1998. godine Haški sud je zatražio od policije da zaštiti Levara. Međutim, lička policija nikada nije dobila taj dopis.

Zbog ubojstva Milana Levara država je njegovoj obitelji isplatila 550 tisuća kuna. To joj je bilo lakše nego da nađe ubojicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.