Prije 20 godina izveden najsmrtonosniji napad u suvremenoj povijesti Rusije

Foto: Profimedia

Ožalošćeni su danas u Beslanu palili svijeće i ostavljali ikone ispod fotografija učenika, učitelja i roditelja poginulih prije 20 godina, kada su islamistički militanti izveli najsmrtonosniji napad u suvremenoj povijesti Rusije.

Najmanje 32 napadača povezana sa separatističkim ustankom u susjednoj Čečeniji na prvi dan nastave, 1. rujna 2004., zauzeli su školu u malom gradu Beslanu, u ruskoj saveznoj republici Sjevernoj Osetiji, gdje su tri dana držali više od 1000 talaca.

Ubijeno je više od 330 talaca

Preko 330 talaca je ubijeno, uključujući najmanje 180 djece, kada su ruske specijalne postrojbe započele vojni napad na zgradu kako bi okončale talačku krizu.

Dvadeset godina kasnije unutarnji betonski zidovi škole, gdje su taoci bili zadržani, prekriveni su urezanim natpisima žaljenja za pokojnicima.

Čečenac Nur-Paši Kulajev je jedini osumnjičeni militant uhićen nakon što su svi drugi ubijeni tijekom bitke za oslobađanje talaca. Kulajev je proglašen krivim unatoč tome što je tvrdio da je nevin te je osuđen na doživotni zatvor 2006.

Europski sud za ljudska prava je 2017. presudio da je Rusija koristila prekomjernu silu kako bi ušla u školu

U danima i mjesecima nakon napada preživjeli su optuživali vlasti da su loše postupale korištenjem tenkova, bacača vatre i granata dok su taoci još uvijek bili u sportskoj dvorani škole te da su potom zataškavale što se zbilo.

Europski sud za ljudska prava je 2017. presudio da je Rusija koristila prekomjernu silu kako bi ušla u školu, zbog čega je ubijen velik broj talaca. Kremlj je kritike suda nazvao neprihvatljivim.

Predsjednik Vladimir Putin se suočio s bijesom javnosti zbog tragedije u Beslanu, koja se dogodila nekoliko mjeseci nakon što je došao na vlast. Putin je pokušao incident prikazati kao napad "na sve nas", napad koji su organizirale sile izvan Rusije koje žele da zemlja propadne.

Putin danas nije došao u Beslan

Vođa Kremlja nije danas posjetio Beslan, već je u grad u Sjevernoj Osetiji otišao 20. kolovoza, kada je položio cvijeće kod spomenika u školi.

Majkama žrtava je poručio: "Naravno, ova tragedija će ostati neizlječiva rana u povijesnom pamćenju cijele Rusije. A za one koji su patili, za vas, za vaše obitelji, za one koji su izgubili najvrednije što osoba ima, djecu, to će biti rana koja krvari cijelog života. I zato bih opet htio izraziti sućut."

U dvorani civili i dužnosnici položili vijence

Pred sportskom dvoranom osobe koje su preživjele talačku krizu su sa svojim obiteljima stajale na suncu i u zraku držale fotografije svojih voljenih.

Ljudi su potom otišli u dvoranu, gdje su zajedno s lokalnim dužnosnicima polagali crvene i bijele ruže ispred pravoslavnog križa podignutog u sredini prostorije.

Na vanjskom zidu dvorane obješen je veliki plakat s natpisom: "Sjećate li se nas? Sjetite nas se! Dokle god se sjećate, živi smo."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.