KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U splitskom Domu prije godinu dana covid ubio 18 ljudi. Ravnatelj: Ne vidim problem

Foto: FaH

PROŠLA je okrugla i nimalo lijepa godina otkako je koronavirus ušao u Dom za starije i nemoćne osobe Split u Vukovarskoj ulici te ubio 18 štićenika, a izvidi državnoga odvjetništva i dalje traju.

"Još nismo zaprimili rezultate naloženog sudsko-medicinskog vještačenja zbog čega su izvidi i dalje u tijeku. Po okončanju izvida bit će donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena", poručili su nam iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva. Pitali smo kada su zatražili vještačenje i od koga, ali odgovor još nije stigao. Javili smo se i Ivanu Škaričiću, ravnatelju Doma. Nije mu do priče.

Ravnatelj Škaričić: Cijeli svijet je poharan, ne vidim da je Vukovarska još uvijek problem

"Pa ne bih dao nikakvu izjavu, nemam tu šta dat. Mislim, s obzirom da i ta istraga još nije gotova, cijeli svijet je poharan, pa onda ne vidim da je Vukovarska još uvijek problem", riječi su kojima je Škaričić ljubazno otklonio razgovor o temi.

Škaričić je, podsjećamo, bivši omiški gradonačelnik i profesor povijesti s vrlo jakim stručnim referencama za vođenje doma za starije - član je partije. HDZ-a. Kad je izgubio vlast u Omišu, partija ga je zbrinula na ne pretjerano atraktivnoj, ali sigurnoj i, činilo se, mirnoj funkciji. Nitko prije osam godina, kad je Škaričić imenovan ravnateljem doma za stare i nemoćne osobe, nije mogao predvidjeti ubojitu pandemiju smrtonosnog virusa izrazito opasnog po stare. I nemoćne osobe.

Glavna sestra govorila o organizacijskim propustima

Prošlo je, dakle, godinu dana od 7. travnja 2020. godine, kada je objavljeno da je koronavirus ušao u Dom i da je započela evakuacija korisnika. Prošao je i tek koji dan manje od lanjskog 10. travnja kad je Zdravka Đapić Kolak, glavna sestra, u intervjuu Indexu govorila o organizacijskim propustima u Domu i o tome kako su od Županije uzalud tražili zaštitnu opremu. U danima i tjednima nakon toga izvještavat ćemo o starim i nemoćnim štićenicima koji će, ionako krhkog zdravlja, umirati s teškim i opasnim covidom-19. 

"Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne SDŽ za dezinfekcijska sredstva", dio je odgovora iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije na zahtjeve glavne sestre Doma za dodatnom opremom upućen na samom početku pandemije. Kasnije, kada je virus ušao u Dom, zaštitna se oprema odjednom stvorila.

Alibi-tijela čija je zadaća bila utvrditi da nije bilo propusta 

Famozni sustav stvarao je privid maksimalne angažiranosti, a nadležna ministarstva - ono zdravstva pod vodstvom Vilija Beroša i socijalne skrbi na čijem je čelu lani bila Vesna Bedeković - stvarali su nekakva alibi-tijela čija je zadaća bila utvrditi kako u Domu nije počinjen nijedan propust. 

Županija splitsko-dalmatinska, kao formalni osnivač Doma - nadležnost nad Domom je, naime, još jedno nerazmrsivo hrvatsko birokratsko klupko u kojem su zamršena dva spomenuta ministarstva i Županija - imenovala je Helenu Bandalović povjerenicom Doma. Bila je to nekakva kratkotrajna izmišljena funkcija jer je i župan Blaženko Boban želio ostaviti dojam poduzetnosti i predanosti rješavanju problema, a i Dom je trebao netko operativno voditi dok je Škaričić bio izložen unisonom pritisku javnosti da podnese ostavku. Nazvali smo i Bandalović - kratko nam je kazala da je u Domu bila tek dva mjeseca i da se za sva pitanja obratimo ravnatelju.

Od osnovane sumnje do skepse

Nagađalo se je li bilo propusta u Domu, pa je li liječnica zadužena za štićenike reagirala pravodobno, zatim i je li Nastavni zavod za javno zdravstvo na vrijeme poduzeo sve što je trebao. U prvim kontaktima s novinarima istražitelji su tvrdili da su našli solidne dokaze. "Počeli smo s izvidima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela po članku 180. Kaznenog zakona, koji propisuje do tri godine zatvorske kazne zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Sada već idemo prema članku 192. koji normira teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi te u slučajevima smrti jedne ili više osoba propisuje zatvorsku kaznu od tri do dvanaest godina", govorila je Indexu polovicom prošlogodišnjeg travnja osoba upućena u istražne radnje te sugerirala kako bi isljeđivanje moglo biti usmjereno prema Škaričiću.

> Šefu splitskog Doma prijeti 12 godina zatvora, istražitelji zadovoljni dokazima

A onda je, s vremenom, počeo slabiti interes javnosti za temom. Isljednička odlučnost ubrzo je splasnula pred činjenicom da je pandemija globalni problem i da je virus ušao u mnoge slične domove širom svijeta. Stoga se postavilo pitanje treba li stanje u ovom splitskom promatrati kao potencijalno kazneno djelo ili ga valja tretirati kao djelo više sile.

Godina dana bila je premalo da se dođe do odgovora.

Izvidi traju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.