Primorsko-goranska i Istarska županija najavile promjene u sanitetu i hitnoj pomoći

ČELNICI zdravstvenih ustanova Primorsko-goranske i Istarske županije sastali su se u utorak u Rijeci kako bi razmijenili iskustva o problematici, djelovanju i organizacijskim modelima te o mogućnostima suradnje, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je u uvodu sastanka da ta županija ima velik investicijski zahvat u zdravstvu te znatna izdvajanja iz proračuna za osiguranje financijske stabilnosti zdravstvenih ustanova kako bi se osigurao dosegnuti nadstandard. 

Manjak liječnika

Na sastanku je bilo riječi o manjku djelatnika u cijelom zdravstvenom sustavu, koji se odražava i na obje županije, zatim o financiranju specijalizacija liječnika, stipendiranju deficitarnoga zdravstvenog kadra i motiviranju da dođu u županijske zdravstvene ustanove i u njima ostanu, dječjim vrtićima te subvencioniranju kamata na stambene kredite, doznaje se iz Primorsko-goranske županije.

Predstavnici ustanova Istarske županije prenijeli su svoja iskustva o pokrenutoj proceduri izdvajanja sanitetskog prijevoza iz sustava Doma zdravlja i pripajanju Zavodu za hitnu medicinu. Predstavili su novi model financiranja velikog opterećenja na zdravstveni sustav tijekom ljetne sezone, između ostalog i kroz boravišnu pristojbu.

Sudionici sastanka dogovorili su se da će razmotriti modele zajedničke javne nabave kako bi se postigle uštede u sustavu županijskog zdravstva, mogući zajednički nastup kako bi distributeri goriva za vozila hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza snizili cijene i kako bi HRT smanjio pristojbu, koja se sada plaća po vozilu, te kako bi se smanjio PDV za osnovnu medicinsku opremu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.