Ovo su najveći neto izvoznici u Hrvatskoj. Prva je Pripuzova firma, Rimac četvrti

Foto: PIXSELL/Davor Puklavec

POSLOVNI tjednik Lider objavio je popis najboljih deset neto izvoznika u Hrvatskoj. Riječ je o firmama koje su ostvarile neto izvoz veći od sto milijuna eura.

Tako je na prvom mjestu, piše Lider, CE-ZA-R (Centar za reciklažu) s 229 milijuna eura razlike između izvoza i uvoza. Riječ je o najvećoj sastavnici C.I.O.S. grupe, firme Petra Pripuza, kojoj je glavna djelatnost prikupljanje, oporaba i trgovanje metalnim otpadom te ostalim otpadnim materijalima s pretežito metalnom komponentom.

Druga je Valamar riviera s 221 milijunom eura neto izvoza. Među deset najboljih su još dva velika hotelijera - Plava laguna i Maistra. Ta istarska trojka zajedno je u 2022. ostvarila 489 milijuna eura neto izvoza, što je 42 posto više nego lani.

Treća je Pliva s neto izvozom od 184 milijuna eura, a četvrti je Bugatti Rimac sa 167 milijuna eura. Deset najboljih zatvaraju Coca-cola, Tankerska plovidba, Vertiv Croatia i Croatia Airlines.

Lider dodaje da su na ovom popisu promatrane pojedinačne firme te da svakako treba spomenuti sustav Končar. Njegovih 11 tvrtki prošle je godine iskazalo 465 milijuna eura izvoza, odnosno 134 milijuna eura plusa između izvoza i uvoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.