KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Priveden vlasnik ilegalnog doma, epidemiolozima tajio broj ljudi. Umrle 2 štićenice

IZ POLICIJE su jutros izvijestili kako su dovršili istraživanje nad 55-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela "Teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi" i "Širenje i prenošenje zarazne bolesti".  

Kako se sumnja, on je u svom objektu na području Koprivničko-križevačke županije pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba, bez pravnog temelja, te od ožujka prošle godine nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije covida-19, kojim protupravnim pristupom i ponašanjem je doveo do širenja zarazne bolesti među korisnicima i zaposlenicima, dok su dvije korisnice usluga i preminule.

Epidemiolozima tajio broj osoba koje su u domu

Također, osumnjičeni je epidemiolozima zatajio broj i identitet osoba o kojima je skrbio, koji su pristupili u objekt radi uzimanja brisa i testiranja na bolest covid-19, već su brisevi uzeti sljedećeg dana nakon provedenog izvanrednog inspekcijskog nadzora Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, čime je prouzročio neposrednu opasnost od širenja zarazne bolesti.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela "Teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi" i "Širenje i prenošenje zarazne bolesti" protiv osumnjičenika je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu i predan je pritvorskom nadzorniku.

Kako je jučer objavio Podravski.hr, policija je jučer pretraživala prostorije doma, kuće i druge prostore kojima se koristi Ladislav Sabo, nakon čega su ga priveli.

Dva policijska službenika u uniformi osiguravala su mjesto događaja, a četvorica policijskih službenika i dvije službenice koji su bili zaštićeni bijelim odijelima i maskama obavljali su pretres. Nekoliko su puta u svoje službene automobile odnosili smeđe omotnice u kojima se čuvaju dokazi prikupljeni kriminalističkim istraživanjem.

Starački dom Keris u vlasništvu kontroverznog vlasnika Ladislava Sabe našao se u središtu zanimanja javnosti kada se u njemu pojavio koronavirus kojime su bili zaraženi štićenici. Zbog toga su štićenici bili evakuirani. No nakon što se situacija s koronom tamo smirila, Sabo je nastavio u njemu prihvaćati starije osobe. Dom je nastavio s radom, ali ne kao dom za starije, već je Ladislav Sabo tamo pružao usluge stanovanja starijim osobama.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.