Profesor s Prometa: Biciklističke staze kod HNK su dobre, Zagreb ima veći problem

Foto: Index

Prije par dana završena je rekonstrukcija prometnice kod HNK u središtu Zagreba, što znači da kod Pravnog fakulteta u Zagrebu više nema parkinga. Nekadašnja parking-mjesta sada su biciklistička staza s obje strane prometnice. Tako su spojene biciklistička staza u Deželićevoj sa stazom u Masarykovoj, koja je dijelom pješačka zona.

Stanari centra nezadovoljstvo su iskazali u Facebook grupi Potres u Zagrebu - svi mi u centru, koja okuplja gotovo 14 tisuća članova. Tvrde kako se sve dogodilo "preko noći" i kako uopće nisu obaviješteni o ovoj promjeni. Osim njih, sve je komentirao i bandićevac Ivica Lovrić, koji je ustvrdio da je ugrožena sigurnost biciklista jer će automobili dva puta sjeći tu stazu.

"Diskutabilno je i da je južna biciklistička staza tako postavljena da će u dužini od 50-ak metara automobili dva puta sjeći tu stazu i time će biti iznimno ugrožena sigurnost biciklista", ustvrdio je jučer gradski zastupnik Lovrić. Rekao je i da će gradonačelnik Tomislav Tomašević biti izravno odgovoran ako se u tih 50 metara staze nešto dogodi bilo kojem biciklistu.

 

Što na sve to kaže prometni stručnjak Marko Ševrović?

"Prošao sam nedavno tim dijelom ispred HNK i moram reći da je sve dobro napravljeno. Staza je propisno označena, linije su iscrtane jakom bojom. Što se sigurnosti biciklista tiče, to da se staza presijeca na dva mjesta ne bi trebao biti problem jer je ograničenje brzine 30 km/h. Znači, jedino se nešto može dogoditi zbog ljudske gluposti, nepridržavanja brzine, a ne zbog prometnog rješenja", komentirao je za Jutarnji list profesor s Prometa dodajući da je linija ispred HNK sada sigurnija za bicikliste nego prije.

Dodao je i da Zagreb ima i većih problema od te biciklističke staze: grozno prostorno planiranje koje će uskoro izazvati potpuni prometni kolaps. Radi se o stambenom kompleksu nedavno sagrađenom na Prilazu Baruna Filipovića kod Črnomerca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.