Prognoza za drugi kvartal: Nestabilnost na financijskim tržištima zbog političkih izazova

Foto: Hina

SAXO Banka, specijalizirana banka za online trgovanje objavila je danas kvartalne globalne prognoze za financijska tržišta u drugom kvartalu 2016. godine.

Politička nestabilnost i izraženiji stavovi kontra postojeće političke elite uoči izbora u SAD-u i referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, takozvanog Brexita, u lipnju glavni su događaji koji bi mogli utjecati na financijska tržišta u drugom kvartalu. Još su važniji kada se uzmu u obzir slični trendovi diljem svijetu koji signaliziraju neprihvaćanje elita i postojećeg statusa. Analitičari Saxo banke u svojim najnovijim predviđanjima pojašnjavaju kako trgovati različitim imovinama u takvim uvjetima, navode iz Saxo Banke.

”Osam godina od početka financijske krize, zaposlenici odlaze kućama s najnižim primanjima u odnosu na BDP, ikada u povijesti. U isto vrijeme korporacije uživaju u povijesno najvišim zaradama prije odbijanja poreza, u odnosu na BDP. Na najnižim smo povijesnim razinama u kapitalnim ulaganjima i s najnižom produktivnošću. To nesretno trojstvo pojašnjava uspon krajnje ljevice i desnice jer oni predstavljaju najudaljeniju točku od postojećih političkih elita... Glasači izgleda misle da je bolje imati kaos nego produljenje stanja s istim igračima. Tu novu paradigmu možemo vrlo jednostavno nazvati 'raskid društvenog ugovora'“, kaže Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke.

Predviđanja Saxo banke za glavne klase imovine su:

Forex (tržište valuta)

Ulaskom u drugi kvartal, vjerujemo da će naša premisa o razvrgnutom društvenom ugovoru najviše utjecati na britansku funtu kako se bude približavao datum mogućeg Brexita. Potpuno je još nejasno što će to praktično značiti, no sasvim je sigurno da će momentalno imati veliki utjecaj na valute, posebice s obzirom na volatilnost tečaja funte.

Čini se da će drugi kvartal ujedno biti ključan za ulagače koji će početi procjenjivati vjerojatnost Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima i što će to značiti za gospodarstvo SAD-a i što je najvažnije, dolar. Veliki je rizik slabljenja dolara kako se budu približavali izbori ako ankete budu ukazivale na moguću Trumpovu pobjedu iz jednostavne činjenice jer on predstavlja izlet u nepoznato i ponovno je volatilnost jedino jamstvo u razvoju događaja.

A sljedeći na redu mogao bi biti Japan i njihov društveni ugovor. Guverner japanske središnje banke Haruhiko Kuroda lako će dosegnuti zadani cilj od dva posto inflacije, ali će vjerojatno biti u minusu od dva ili čak i više posto u realnim stopama.

Obveznice

Pritisak da Europa napokon riješi neke od svojih gorućih problema mogao bi se jednostavno ponovno preliti na obveznice, sa strahom od Brexita i pokretima protiv štednje na periferiji Europe, koji mogu dovesti do nemira na tržištima. Kako ulazimo u drugi kvartal, oprezni smo zbog vrlo niskih prinosa, strože regulacije koja je djelomično i dalje nepoznata, većih udjela nenaplativih kredita, a najviše zbog poslovnih modela koji se ne zasnivaju na tehnologiji.

Robe

Robna tržišta napokon pokazuju znakove stabilizacije nakon brutalne rasprodaje tijekom posljednjih nekoliko godina, predvođeni zlatom i naftom. Kupovina zlata je trajala gotovo cijeli prvi kvartal, a hedge fondovi došli s rekordno 'kratkih' do najviše zabilježenih neto-'dugih' pozicija u 13 mjeseci. Takav razvoj mogao bi dovesti zlato do 1,310 dolara za uncu, iako ne i preko te vrijednosti.

Zlokobna sredina siječnja donijela je najnižu cijenu Brent nafte u 12 godina, ali situacija se znatno oporavila. Naše predviđanje za nadolazeći kvartal ostaje isto kao i  prvi kvartal (Q1), između 35 i 40 dolara za barel, ali bez rizika da će cijena skliznuti prema dolje.

Dionice

Volatilan početak 2016. negativno je utjecao na tržište dionica i neki su sektori otišli u vrlo jeftinu krajnost, na osnovu našeg novog modela valuacije za MSCI World indekse. Kao rezultat toga, ciklični sektori kao što su potrošačka roba, sirovine i financijski sektor postali su jeftini u usporedbi s njihovim standardiziranim metrikama valuacija – naš je naglasak stoga upravo na tim sektorima u Q2.

Makro

Nekoliko je ključnih rizika u makro pozadini u drugom kvartalu, uključujući sastanak FOMC-a u SAD-u 15. lipnja, referendum o Brexitu 23. lipnja i novi opći izbori u Španjolskoj. No, čak i da prođemo bez potresa kroz očekivani rast referentne kamatne stope nakon sastanka FOMC-a, napredne dionice ne izgledaju jeftino u ovom trenutku – sa samo 10 posto oporavka od veljače ove godine, dobivši na valuaciji.

Očekujemo da će Italija ostvariti značajan skok u prihodima zahvaljujući oporavku njezine financijske industrije, s dividendom od oko 3,5 posto. Na suprotnoj strani ljestvice je i dalje Velika Britanija gdje slabi vjetar u leđa od iz sektora nekretnina.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.