Proizvođačke cijene u europskoj industriji pale peti mjesec zaredom

Ilustracija: EPA

PROIZVOĐAČKE cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su i u svibnju, peti mjesec zaredom, odražavajući pojeftinjenje energije, a u Hrvatskoj pad je bio blizu europskog prosjeka, pokazali su danas podaci Eurostata. U eurozoni su u svibnju proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile niže za 1.9 posto nego u travnju kada su smanjene za 3.2 posto, izračunao je Eurostat.

U EU pale su za 1.8 posto, nakon revidiranog 3.1-postotnog pada u travnju. Najviše su ponovno pale cijene u energetskom sektoru, za pet posto na oba područja, upola blaže nego u travnju. Pale su i cijene intermedijarnih roba, za oko jedan posto u oba područja, nešto snažnije nego u travnju. 

Netrajna potrošačka roba neznatno je pak pojeftinila, a poskupjela je samo trajna potrošačka roba, za oko 0.3 posto na oba područja. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji pale su 0.4 posto u eurozoni i za 0.5 posto u EU u odnosu na travanj, kada su bile niže za 0.2 posto, izračunali su statističari.

Oštar pad u Irskoj

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u svibnju Irska, za 7.4 posto. Slijede Italija i Finska, s padom cijena za oko tri posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u svibnju pale za 1.7 posto u odnosu na travanj, kada su smanjene za 1.8 posto.

Najbliže Hrvatskoj bile su Austrija i Španjolska, s 1.6-postotnim padom cijena, te Belgija i Latvija, gdje su pale za 1.8 posto. Poskupjeli su samo industrijski proizvodi na Cipru i na Malti, za 2.8 odnosno za 0.4 posto u odnosu na travanj. Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju pale za 1.5 posto u eurozoni te za 0.5 posto u EU.

U travnju uvećane su prema revidiranim podacima za 0,9 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 2.1 posto u Uniji. Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 13.3 posto u eurozoni i za 10.4 posto u EU. U travnju iznosio je 9.1 posto u eurozoni i 5.8 posto u EU.

Najviše su pak ponovo porasle proizvođačke cijene u sektoru netrajnih potrošačkih roba, za gotovo 10 posto u oba područja. Kapitalna dobra poskupjela su gotovo šest posto, a trajna potrošačka roba za gotovo sedam posto na oba područja.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više za oko 3.5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, nakon što su u travnju uvećane nešto više od pet posto.

Hrvatska uz Češku

Najviše su u svibnju na godišnjoj razini pale cijene industrijskih proizvoda u Grčkoj, za 10.6 posto. Slijede Irska i Belgija gdje su smanjene za 9.7 odnosno 9.6 posto. Najviše su pak ponovo porasle u Mađarskoj, za 36.3 posto. U skupini su još Slovačka i Latvija s rastom cijena za 21 odnosno 12 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju bile više za 3.7 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju bile su više za 9.1 posto. Najbliža je Hrvatskoj Češka s rastom cijena od 3.6 posto.