Na turskom referendumu manipulirali s čak 2,5 milijuna glasova?

Foto: FAH

NEDJELJNI referendum u Turskoj završio je s vrlo "uskom" pobjedom kojom turski predsjednik Tayyip Erdogan dobiva znatno veće ovlasti. Alev Korun, austrijska članica Vijeća Europe, izjavila je tom prilikom kako se prilikom provedbe referenduma moglo manipulirati s 2,5 milijuna glasova, javlja Jerusalem Post.

Iz misije promatrača VE već je stiglo priopćenje u kojemu stoji da referendum ne dozvoljava ujednačeno glasovanje. Isto tako, kampanja predsjednika Erdogana uključivala je uhićenja novinara i zatvaranje medija koji nisu otvoreno pozivali na glasanje "za" na referendumu.

Glasovalo se s nepečatiranim kuvertama i po nekoliko puta

Problem se pokazao i kod samog sustava glasovanja. "Iako zakon predviđa glasovanje putem službenih pečatiranih kuverti, izborno povjerenstvo se odlučilo protuzakonito primiti kuverte bez službenog pečata", rekla je Korun. "Postoji sumnja da je gotovo 2,5 milijuna glasova tako izmanipulirana", dodala je.

Korun je rekla i kako je policija u većinskom kurdskom gradu Diyarbakiru spriječila njezine kolege promatrače da prisustvuju glasovanju i ukazala na videozapise na društvenim mrežama u kojima se jasno vidi kako se pojavljuju isti ljudi i glasuju po nekoliko puta. Istraga o tome je u tijeku.

Erdogan je kritike odbacio

"Ove prigovore treba uzeti vrlo ozbiljno jer su upravo takvi postupci mogli promijeniti ishod samog glasovanja i rezultat referenduma", zaključila je Alev Korun.

Prokurdska oporbena Narodna demokratska stranka objavila je kako se tu radi o dovoljnom broju glasova s kojom je Erdogan mogao odnijeti pobjedu na referendumu, a turski predsjednik Tayyip Erdogan odbacio je sve kritike na tijek glasovanja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.