KORONAVIRUS U SVIJETU

Poznato je gdje se nalazi kineski novinar koji je izvještavao o epidemiji u Wuhanu

Foto: Chen Qiushi

KINESKI novinar koji je nestao još u veljači završio je u kineskom zatvoru, javlja Guardian

Chen Qiushi, bivši odvjetnik koji je postao novinar, izvještavao je iz Wuhana o odgovoru kineskih vlasti na epidemiju koronavirusa u Wuhanu. 

>> Ušutkan još jedan Kinez koji je javljao o epidemiji, strpali ga u karantenu

Njegov iznenadni nestanak izazvao je niz kritika spram kineske vlade, a njegova majka je nedugo nakon nestanka izjavila kako joj je sin u prisilnoj karanteni. 

Njegov prijatelj Xu Xiaodong je putem prijenosa uživo na YouTubeu otkrio kako je on dobroga zdravlja, ali da je pod nadzorom u, kako kaže, "određenoj vladinoj instituciji u Qindaou, u pokrajini Shandong" unatoč obećanjima vlasti da ga neće kazneno goniti. 

Nestalo više novinara

Bilo je oprečnih izvješća o tome je li Qiushi u pritvoru, živi li s roditeljima pod nadzorom vlasti ili je na nekoj drugoj lokaciji pod nadzorom, poput tajnog kineskog pritvora koji vlastima omogućuje zadržavanje osobe šest mjeseci bez optužbe.

Jedino u što su Chenovi prijatelj i obitelj sigurni je da on nije slobodan.

Vlasti su već uhitile neke novinare koji su izvještavali o epidemiji koronavirusa u Wuhanu. 

Jedan od njih je Li Zehua koji je otputovao u Wuhan kako bi izvještavao o nestanku Chena. Nestao je početkom veljače, ali je oslobođen u travnju. 

Fang Bin iz Wuhana nestao je u isto vrijeme, ali se još uvijek ne zna gdje je. Na društvenim mrežama krenula je potraga za nestalim novinarima, osobito za Chenom, koji je uhvaćen isti dan kada je liječnik zviždač Li Wenliang preminuo od koronavirusa. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.