Propali noćni pregovori Čobankovića i seljaka: Razgovori se nastavljaju danas u 12 sati!

MINISTAR poljoprivrede Petar Čobanković ipak je došao na pregovore u Slavoniju. Niti nakon pet sati pregovora prosvjednici i ministar se nisu dogovorili te će razgovore nastaviti danas u 12 sati u Đakovu.

"Nakon pet sati pregovora dogovorili smo se da se sutra ponovno nađemo u Đakovu u 12 sati, pa ćemo tek onda vidjeti što će biti", rekao je za Index nakon razgovora neformalni vođa seljaka Dragutin Dukić.

Doznajemo da su nakon ovog sastanka seljaci još više razjedinjeni, jer neki žele prihvatiti ponudu ministra, dok drugi ne žele odustati od svojih zahtjeva. Od svoga prijedloga, navodno, ne želi odustati niti ministar Čobanković pa se može očekivati da će na današnjem nastavku pregovora biti teško doći do dogovora.

Prije noćnog sastanka Dukić je najavio da kod nekih uvjeta neće odustati. "Neki od prijedloga koje je Čobanković danas dao su dobri, a neki nisu. Mi smo već rekli da ćemo pristati na kompromis u onim stvarima u kojima je to moguće, ali postoje neki uvjeti u kojima ne može biti odstupanja", rekao je Dragutin Dukić, koji je uoči sastanka s Čobankovićem bio dosta optimističan. Dukić također naglašava kako su seljaci između sebe na jučerašnjem sastanku koordinacije prosvjeda usuglasili 80 posto svojih zahtjeva i odlučili na kakve su ustupke spremni.

Čobanković: Granice i autoceste se ne smiju blokirati

"Želim ljudima objasniti što će Vlada učiniti, što to znači za njih, za Vladu i za državu", rekao je Čobanković za RTL prije nego se zaputio prema Slavoniji i dodao kako je dužan sastati se s ljudima koji već danima nisu spavali u svojim kućama.

No, to ne znači da je spreman odstupiti od ponude koju je danas izložio predstavnicima seljačkih udruga koje ne sudjeluju u prosvjedu. "To nije bila zadnja ponuda, to je bila jedina moguća ponuda. Mi smo u Vladi intenzivno radili na razradi modela pomoći i došli smo do ovoga. Sve drugo bila bi politizacija, obećanja bez osnove koja bi za posljedicu imala katastrofu za sve građane Hrvatske", kaže Čobanković.

Upitan očekuje li da će seljaci prihvatiti njegove prijedloge, odnosno kako će se prosvjed dalje razvijati ukoliko ih odbiju, Čobanković je odgovorio: "Ako ne prihvate naše prijedloge, prosvjed mora ostati u granicama zakona. A zakon jasno kaže da se autoceste i granice ne smiju blokirati", rekao je Čobanković.

Seljaci pokušali blokirati granicu, specijalci ih zaustavili

Peti dan seljačkih prosvjeda dao je naznaku onoga što bi se moglo dogoditi u ponedjeljak ako se kojim čudom do onda ne nađe neko rješenje. Traktori su blokirali cestu iz Velike Gorice prema Zagrebu, stvorivši tako kaos u prometu, a počela je i blokada vinkovačke obilaznice.

Seljaci iz Zagorja pokušali su oko 13 sati, kad su čuli da na pregovorima s Čobankovićem ništa nije dogovoreno, blokirati granični prijelaz Lupnjak. No, u tome su ih spriječili pripadnici specijalne policije.

"Nema šanse da blokirate granicu", poručeno je prosvjednicima iz redova policije, nakon čega su seljaci policajcima rekli da će za pola sata blokirati raskrižje na staroj zagorskoj magistrali. Kako bi spriječili stvaranje gužve na granici, policajci su u pomoć pozvali specijalce.

Točno u 13 sati u potpunosti je blokiran promet na đakovačkoj obilaznici. Vođe blokade su seljacima koji su danas pregovarali s Čobankovićem u Zagrebu nazvali "lažnim pregovaračima", a ponudu koju im je ministar poljoprivrede dao nisu spremni prihvatiti.


Dvadesetak traktora, koji su se jučer počeli skupljati na cesti iz Velike Gorice prema Zagrebu, danas ujutro blokiralo je cestu, a po pričanju vozača, na cesti je bio kaos dok policija nije došla. Time se daje naznaka onoga što bi se moglo dogoditi u ponedjeljak, jer je rok koji su seljaci dali Vladi istekao, a s ministrom Čobankovićem nije postignut odgovarajući sporazum. Seljaci nisu ostali impresionirani jučerašnjim najavama Vlade kako se nema novca za poticaje.

> Čobanković: Dug koji seljaci spominju ne postoji, ne želimo da nam se dogodi Mađarska i Grčka

> Fotogalerija - prosvjed seljaka

Dragutin Dukić, neformalni vođa prosvjeda, rekao je za Index da seljaci čekaju priopćenje sa sastanka u Vladi te da će, nakon što prođe rok koji su postavili za dolazak čelnika Vlade u Kutjevo (a prošao je u 13 sati), odlučiti koje daljnje korake poduzeti. Dukić je dodao i da će se seljaci dogovoriti s ribarima oko toga što poduzeti zajednički, ali da dosad nije bilo dogovora, jer su ribari tek krenuli tražiti svoja prava.

Danas je održan sastanak nekoliko seljačkih organizacija s ministrom Petrom Čobankovićem, ali seljaci koji prosvjeduju su odbili doći na sastanak te pozvali Čobankovića i premijerku na sastanak u Kutjevu. Na sastanku je ponuđena kompenzacija u repromaterijalu i odustajanje od naplaćivanja zakupa državnog zemljišta.

U međuvremenu, seljaci blokiraju ceste u svim istočnim županijama, s tim da su se primakli i vrlo blizu Zagrebu. Na cesti je trenutno preko 2.000 traktora, a ako se krene u Zagreb, tamo će ih ići preko 3.000.

Blokada vinkovačke obilaznice

Seljaci u Vinkovcima u podne su počeli s blokadom vinkovačke obilaznice. "Ovdje nas ima toliko da više nemamo gdje stati. U ovom trenutku na cesti je preko 400 traktora i preko 1.500 ljudi, a bit će nas još više. Vladi smo rekli da se do 11 sati mora očitovati, da kaže gdje i kad se želi naći, ali ne u Zagrebu, nego u Slavoniji. Budući da to nisu učinili, nemamo drugog izbora nego potpuno blokirati obilaznicu", rekao je za Index Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije i jedan od ključnih ljudi prosvjeda.

Blokada obilaznice trajat će "do daljnjega", rekao je Pokrovac. "Nemamo više drugog izbora, pokazali smo dobru volju za razgovor, a imamo 205 milijuna razloga za prosvjed, dok Vlada nema nijedan razlog zbog kojeg ne bi isplatila zakonom garantirane obveze prema nama. Sad nam je svejedno, pao je snijeg, ne možemo obrađivati zemlju, a nemamo drugog izbora nego krenuti u punu blokadu. Nakon toga će morati razgovarati s nama", rekao je.

Ovisno o uspjehu dogovora s ministrom, dodatne dvije traktorske kolone, u Rešetarima kod Nove Gradiške i Okučanima, spremne su blokirati promet na županijskim državnim cestama, što bi bila uvertira u vrlo napet vikend.

Premijerka ne popušta

Premijerka Jadranka Kosor je nakon jučerašnje napeto očekivane sjednice Vlade rekla kako shvaća probleme u kojima se seljaci nalaze, ali dodala da u proračunu jednostavno nema 600 ili 700 milijuna kuna potrebnih za ispunjavanje seljačkih zahtjeva, odnono isplatu poticaja za 2008. godinu u roku od nekoliko dana te isplatu poticaja za 2009. godinu u roku od mjesec dana.

Premijerka je navela da će se sa seljacima pokušati dogovoriti o rješavanju problema kompenzacijom, ali to bi mogla biti samo pusta nada. Danas koordinacija prosvjeda iz svih županija s istoka i iz središta Hrvatske, a sve su pokrivene prosvjedom, u 13 sati održava sastanak u Kutjevu, na kojemu će donijeti konačne odluke oko postupanja tijekom vikenda i sljedeći tjedan.

Seljacima bi se, po jučerašnjim najavama, uskoro mogli priključiti i ribari. Predsjednik Udruženja ribarstva i riboprerađivača u Hrvatskoj gospodarskoj komori objasnio je da su se ribari našli u vrlo sličnoj poziciji kao seljaci – ulagali su sve što su imali u kredite, a nakon što su ostali bez poticaja i kapitalnih ulaganja, mnogima prijeti propast. Upozorio je da bi se, ako ne bude rješenja situacije, moglo dogoditi da u prosvjed krenu i ribari i objasnio kako je kolona traktora duga osam, a kolona brodova 30 kilometara.

Politička prepucavanja

Na sastanak su više puta pozvali ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i samu premijerku Kosor, ali zasad nema najava da će se njih dvoje odazvati tom pozivu. Seljački prosvjedi u međuvremenu su postali jedno od najvećih masovnih iskazivanja nezadovoljstva u dugo vremena, a HDZ i HSS su se navodno složili da iza prosvjeda stoje SDP i HDSSB. HDSSB, koji je jedini dao otvorenu podršku seljacima, odbacio je takve navode, ali je pozvao građane, poduzeća, radnike i sindikate da seljacima pomognu kako god mogu te čak obećao pokriti troškove goriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.